Gaat Tessenderlo Picanol achterna?

Sam Hollanders

Onder normale omstandigheden zou een bedrijf als Tessenderlo Chemie weinig aandacht van mij krijgen. Eén van de eerste eisen die ik aan een bedrijf stel, is dat het bedrijf structureel winstgevend is, of in elk geval toch al cashflow positief.

Tessenderlo was de afgelopen vijf jaar geen van beiden, maar het heeft nu wel één positief punt.

Wat doet Tessenderlo Chemie:

Tessenderlo is actief in de productie van een breed assortiment chemische producten die verwerkt worden in alledaagse toepassingen en producten. Enkele voorbeelden zijn plastiek pijpen en raamprofielen, gelatines, geneesmiddelen, meststoffen,… .

Tessenderlo is actief in vijf markten, bouwnijverheid, landbouw, industrie, gezondheid en huishouden, dit met 66 fabrieken en 20 verkoopkantoren verspreid over de hele wereld.

Dankzij Luc Tack de aandacht waard.

Eind juli werd bekend gemaakt dat Picanol het belang van 27,6% in Tessenderlo overnam van de Franse Staat.

Voor wie niet bekend is met Picanol, deze Ieperse weefgetouwenproducent kwam enkele jaren geleden door de veranderende markt in de problemen. Op het ogenblik dat alles verloren leek, investeerde Luc Tack fors in Picanol en nam het beheer over.

Zijn eerste en opmerkelijkste daad was om geen loon op te nemen tot alle verliezen uit het verleden zijn weggewerkt. Tot op vandaag werkt Luc Tack nog gratis. Maar ondertussen is het bedrijf wel terug zeer rendabel en heeft het een zeer sterke balans opgebouwd.

Voor de aandeelhouders was het ook snoepen, want de koers ging van het dieptepunt van €1,59 in 2009 naar €25,5 vandaag, goed voor een stijging van 1603% ofwel x16 op slechts 4 jaar tijd! Goed voor een jaarlijkse stijging van +-95%!

Kan Luc Tack deze stunt herhalen?

Bij Picanol is Luc Tack er in geslaagd, ondanks de moeilijke omstandigheden, om alle neuzen binnen het bedrijf in één richting te krijgen. Iedereen binnen het bedrijf, van directie over productie en administratie werkten gezamenlijk en met verenigde krachten aan één doel, het succes van Picanol.

Kan Luc Tack dit herhalen bij Tessenderlo? Momenteel lijkt daar wel een werkje te zijn weggelegd voor hem. De onderhandelingen over noodzakelijke herstructureringen slepen al weken aan. Er ligt een fabriek zelfs volledig stil, met als gevolg dat men al enkele grote contracten aan zich heeft moeten laten voorbijgaan. Ook dat helpt het bedrijf niet vooruit.

Het zal dan ook niet verwonderen dat de resultaten van het derde kwartaal, en de vooruitzichten geen positieve noot waren in het verhaal.

Zit de koers op haar dieptepunt?

Wel een positief bericht is het schrappen van het dividend. Ik zou zeggen eindelijk, dit had al veel vroeger moeten gebeuren. In een of andere rare gedachtengang wordt het behouden van het dividend, ook als het slecht gaat, gezien als een blijk van vertrouwen in de toekomst. Ik verkies liever een sterkere balans dan een dividend, dat geeft mij meer vertrouwen in de toekomst van het bedrijf.

Misschien ben ik te optimistisch, maar in het schrappen van het dividend zie ik de hand van Luc Tack, en geloof ik in een betere toekomst.

Het aandeel noteert momenteel aan €17,20 de laagste koers ooit. Uiteraard kan het nog lager (zelfs tot €0), maar vandaag ben ik bereid een gokje te wagen, puur gebaseerd op het vertrouwen in Luc Tack. Bij Picanol ben ik pas ingestapt aan €10,65, gewoon omdat ik zeker wilde zijn dat de turnaround wel was geslaagd.

Kopen als uiting van vertrouwen

Ditmaal koop ik wel een eerste voorzichtige positie nu de wolken boven het bedrijf nog gitzwart zijn. Ik beschouw het als een Pion in mijn portefeuille.

Ik wil nog even duidelijk benadrukken dat dit een uiting van vertrouwen is in de grootste aandeelhouder van het bedrijf, en niet is gebaseerd op de onderliggende waarde.

Het bedrijf heeft een boekwaarde van €10,83 en een tastbare boekwaarde die slechts €5,39 bedraagt. Zolang het verlieslatend is, is een premie op deze waardes eigenlijk niet verantwoord, je koopt met andere woorden de potentie. Daarom kleef ik er ook nog geen koersdoel op totdat de turnaround geslaagd is.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp