FOMO ofwel Fear Of Missing Out, wordt als één van de kwalen van deze tijd omschreven. De sociale media zou de bron zijn dat mensen “bang zijn om iets te missen”.
En toegegeven op sociale media zie je de mensen vaak op hun best. Een selfie met de geliefde tijdens een romantisch diner. Een uitstap met de familie naar een pretpark. Een concert met de vrienden. Hun nieuwste elektronische gadget,…
Uiteraard gaan we de (voor anderen) saaie uren die we spenderen al werkend of tijdens het doen van het huishouden niet delen. Degenen die het wel doen worden al snel “ontvolgd”, want daar hebben we toch geen boodschap aan?
Is FOMO nieuw?
Maar is die FOMO wel echt een kwaal van deze tijd? Bang om iets te missen neigt voor mij heel sterk naar jaloezie en afgunst. En dat is een typisch menselijke emotie die al duizenden jaren bestaat.
En ook op de beurs kennen we FOMO al veel langer dan vandaag. Het is makkelijk de tulpenmanie, dotcombubbel en dergelijke toe te schrijven aan hebzucht, maar hoeveel ervan is ook niet een gevolg van het gevoel te hebben iets te missen?
Hoeveel beleggers in techaandelen in 1999 en 2000 deden dit omdat ze iedereen rondom hen “rijk” zagen worden met aandelen?
Ook vandaag hoorde ik al meermaals van “beleggers” in digitale munten, dat ze het doen om de trein niet te missen. Zelfs mensen die denken dat de kans groot is dat het inderdaad een bubbel is, beleggen er toch in, want “wat als…”.
De mensen met een vorm van FOMO zullen nog niet de ergste slachtoffers zijn. Na wat waarschijnlijk een nare ervaring zal zijn als de bubbel barst, richten ze hun vizier misschien op de beurs, waar er via gezonde methodes wel aan welvaartcreatie kan worden gedaan. Opnieuw uit vrees iets te missen.
Niet beleggen is erger dan FOMO
De ergste slachtoffers vandaag zijn de mensen die verlamd door eerdere negatieve ervaringen (zoals de dotcombubbel of financiële crisis) niet meer willen/durven beleggen. Zij worden armer en armer. Zij betalen de financiële crisis door te veel geld op het spaarboekje te laten staan.
Kortom een gezonde dosis jaloezie of FOMO moeten we niet van wakker liggen.
Het financieel goed willen hebben is heel afhankelijk van uw omgeving. Als je omgeving een hoge levensstandaard heeft, dan wil je die ook. Er voor werken, sparen en beleggen, al is het een beetje uit FOMO is dan toch een goede zaak?
Als je op Facebook je vrienden allerlei leuke dingen ziet doen en dit je aanzet om ook een keer extra voor de TV uit te kruipen en zelf iets tof te plannen, dan is dat toch positief.
Pas als het afgunst wordt, wordt het gevaarlijk. Dan nemen mensen domme beslissingen en doen ze domme dingen.
Wees dus gezond jaloers op Warren Buffett, Albert Frère en de familie van der Vorm. Laat ze dienen als inspiratie en beleg zoals hen. Dat is wat ik doe.