Focus op waarderen, niet op voorspellen

Sam Hollanders

George Michaelis van Source Capital schreef in zijn brief aan de aandeelhouders in 1979 het volgende:

Een slimme belegger wiens capaciteiten we erg respecteren, heeft geconstateerd dat de aandelenkoersen veel volatieler zijn dan de onderliggende bedrijven waarvan je via deze aandelen eigenaar bent. Gevestigde winstgevende bedrijven hebben de neiging om stabiel, consistent en verbazend voorspelbaar en zijn in staat periodes van tegenslag zonder blijvende schade te doorstaan. Aandelenkoersen daarentegen zijn onzeker, veranderlijk, grillig, onvoorspelbaar en reageren heel hevig op tijdelijke, voorbijgaande invloeden op korte termijn. Het is ironisch dat zoveel beleggers zo veel tijd en moeite steken in de uitzonderlijk grote uitdaging van het voorspellen van deze vluchtige korte termijnbewegingen. Wij geven er de voorkeur aan om onze energie te richten op het verzamelen van de fundamentele kennis die nodig is om de stabiele winstgevende en superieure bedrijven te identificeren en te waarderen, en deze in onze portefeuille op te volgen.

https://www.beursbabbel.be/boekmoneymastersMoest het niet voor The Money Masters of Our Time zijn van John Train, dan had ik George Michaelis waarschijnlijk nooit gekend, maar bovenstaande is wel een zeer mooie quote. Ik vind deze quote geweldig omdat Michaelis het “geheim” geeft van succesvol lange termijn beleggen. De basis is dat je moet begrijpen dat de beurskoersen extremer schommelen (op en neer) dan de echte waarde van de onderliggende bedrijven. Dit was zo in 1979 en ook vandaag is dit zo. Het is ook de reden dat waardebeleggen al meer dan 100 jaar werkt.

De concepten die je moet bevatten om een succesvolle belegger te zijn, zijn heel eenvoudig. Zoals Joel Greenblatt zegt, “Zoek uit wat iets waard is, en betaal er minder voor”. Dat keer en keer opnieuw doen zal na verloop van tijd uitstekende resultaten voortbrengen.

Het gemiddelde aandeel (in Amerika) schommelt  elk jaar ongeveer 80% tussen zijn hoogste en laagste koers over 52 weken. Ook in Europa zijn deze schommelingen fors, zoek maar eens een aantal aandelen op Google Finance en bekijk enkel deze hoogste en laagste koers.

Het gemiddelde bedrijf schommelt geen fractie hiervan in waarde op jaarbasis. En zo verdienen wij geld als geduldige beleggers. We kopen als de beurskoersen onder de intrinsieke waarde staan en verkopen als ze zijn gestegen tot aan deze intrinsieke waarde of meer. Dankzij de menselijke natuur zal dit fenomeen altijd aanwezig zijn en ons een massa aan koop opportuniteiten bieden.

Michaelis vermeldt dat hij verbaasd is dat zoveel mensen zoveel tijd spenderen aan het voorspellen van de koersen en zo weinig tijd aan het vergaren van de basiskennis om bedrijven te waarderen. Deze simpele concepten hebben gewerkt voor Michaelis, want hij haalde gemiddeld 18% rendement met zijn fonds.

Zoals Warren Buffett het verwoordde, als hij een beleggingscursus zou geven, dan leerde hij je maar twee dingen:

  1. Hoe een bedrijf waarderen
  2. Hoe te denken over beurskoersen.

Er is geen hoofdstuk economie, macro-economie, geopolitiek of technische analyse. Slechts twee onderwerpen die eenvoudige concepten gebruiken.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp