Focus op de lange termijn

Sam Hollanders

“Koop alleen maar aandelen met dewelke je tevreden bent om te houden als de beurzen voor de volgende 10 jaar sluiten” – Warren Buffett.

Veel beleggers zeggen te focussen op de lange termijn. Een studie uit 2014 van Asset Mark een consultant voor financiële adviseurs, toonde aan dat 95% van de beleggers zegt geïnvesteerd te zijn in de beurs voor de lange termijn.

Maar 58% van dezelfde beleggers verwacht wel van hun adviseur dat ze op regelmatige basis de beleggingen aanpassen aan de markt.

Ofwel ben je een lange termijn belegger, ofwel een korte termijn belegger. Je kan niet beide zijn. Als je probeert het midden aan te houden, dan zal dit zware negatieve gevolgen hebben voor uw portefeuille.

Je op de lange termijn richten is moeilijk omdat het tegen de menselijke natuur ingaat die aandacht en onmiddellijke bevrediging vraagt.

Aandelen jaren houden

Als je doel is om maximale vermogensgroei te halen op de beurs, dan zou bij elke aankoop je doel moeten zijn om dat aandeel jaren bij te houden.

Kijk maar naar bekende beleggers zoals Warren Buffet, Benjamin Graham, Peter Lynch en Joel Greenblatt. Allemaal houden ze aandelen jaren bij.

Buffett houdt zijn aandelen gemiddeld meer dan 20 jaar bij. De gemiddelde belegger vandaag in Amerika houdt zijn aandelen een half jaar bij. In België en Nederland is dit wel iets langer, maar volgens de laatste studies halen we geen vol jaar.

Vaak wordt buy & hold door tegenstanders van dit principe afgeschilderd als buy & forget. Dit is echter foutief. De echte lange termijn belegger blijft een bedrijf opvolgen en doet aan verder onderzoek om zijn lange termijn visie en analyse te versterken. Dankzij dit constante onderzoek hebben ze de overtuiging om aandelen lang genoeg te houden, en kunnen ze de aandelen bij een verandering ook verkopen voor de massa.

Als je je beleggingen afstemt met een horizon van 3 tot 5 jaar heb je een serieus voordeel ten opzichte van beleggers die enkel een jaar vooruit kijken. 95% van de beleggers beleggen met zicht op de volgende twee kwartalen, niet op de volgende twee jaar. Als je jezelf kan aanleren om te denken met een horizon van verschillende jaren, zal dit je geest vrijmaken om veel helderder te denken. Het helpt je de ruis van de essentie te onderscheiden.

Enkel je beste ideeën

Fantastische bedrijven tegen goede prijzen kom je maar af en toe tegen. Als je je concentreert op enkel je beste ideeën, dan kun je hieraan ook veel meer tijd spenderen om ze beter te kennen dan andere beleggers.

Om op de lange termijn te beleggen moet je ook af van alle afleidingen die dagelijks op ons worden afgevuurd. De koersen van je aandelen zijn overal constant beschikbaar. Tientallen financiële journalisten vuren honderden artikels dagelijks op ons af. De inhoud van deze artikels is voor de lange termijn belegger 99% van de tijd onbelangrijk.

Wat maakt het ons uit hoeveel Iphones er vorig kwartaal werden verkocht, dat er minder werklozen zijn dan een maand eerder, wat de prijs van goud vandaag is, of zelfs dat een aandeel uit onze portfolio de hoogste koers van het jaar aantikt?

Hebben deze zaken een effect op de goede bedrijven die je bezit? Niet als het goede bedrijven zijn.

Huren of kopen?

Een lange termijn focus is belangrijk voor beleggings succes en is eveneens een belangrijke eigenschap voor de CEO’s van de bedrijven die je bezit.

Om u te doen nadenken over uw mindset bij het beleggen sluit ik af met volgende quote:

 

“De sleutel tot het bekomen van rijkdom op de beurs is het veranderen van je manier van denken. Stop met het huren van aandelen en start met het bezitten van bedrijven.” – Ian Cassel

 

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp