Het was al maanden duidelijk dat er iets op til was bij GBL, de holding van Albert Frère. GBL is altijd interessant geweest voor Belgische beleggers om te beleggen in grote Franse bedrijven en dividenden te kunnen innen zonder de dubbele afhoudingen.
Dat is ook de reden waarom ik ook GBL in portefeuille had. Enkele maanden geleden heb ik afscheid van deze positie genomen omdat er geen schot in de zaak kwam. Het enige dat we zagen gebeuren was het verkopen van participaties en aflossen van de leningen.
Afscheid van Suez
Niet enkel werd via een constructie het belang in Suez Environnement van de hand gedaan, ook GDF Suez is in essentie nu ook al volledig verkocht. (Van beiden heeft GBL nog wel aandelen in portefeuille, maar dat is enkel om de uitgegeven converteerbare obligatieleningen te dekken).
Na deze laatste transactie had GBL niet minder dan 4 miljard om te spenderen aan nieuwe investeringen. Je zou denken dat in het huidige economische klimaat het wel mogelijk zou zijn om enkele mooie aandelen te kopen tegen redelijke prijzen.
We kregen echter steeds het bericht dat het nog te vroeg was en dat ze wel naar dingen keken, maar er niets concreets was. Kijkende naar de opportuniteiten die ik zelf tegenkwam, heb ik mijn aandelen GBL dan maar verkocht en rechtstreeks in die aandelen belegd.
SGS
Gisteren maakte GBL echter bekend dat ze een belang van 15% hebben overgekocht van EXOR, ofwel de familie achter Fiat aan een prijs van CHF 2.128 per aandeel, goed voor een investering van 2 miljard euro. Hiermee worden ze één van de referentieaandeelhouders naast de familie von Finck.
Volgens Ian Gallienne en Gérard Lamarche (gedelegeerde bestuurders van GBL) beantwoordt de investering in SGS aan de beleggingscriteria van GBL. Uit het persbericht:
SGS, opgericht in 1878, is de wereldleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering. Met meer dan75.000 medewerkers, beschikt SGS over een netwerk van meer dan 1.500 kantoren en laboratoria over de hele wereld en heeft een leiderspositie in elk van haar markten en de sleutellanden. Het bedrijf is genoteerd aan de Zwitserse beurs en heeft een beurskapitalisatie van ongeveer CHF 16,9 miljard. Het verwezenlijkte in 2012 een omzet van CHF 5,6 miljard.
SGS is de erkende leider in een groeiende sector waar gunstige economische trends op lange termijn heersen (groei van de wereldhandel, voortschrijdende reglementering, beveiliging van complexe toeleveringsketens, evolutie van consumptiepatronen en beter beheer van natuurlijke hulpbronnen) met een belangrijke blootstelling aan de opkomende markten. SGS heeft een aanzienlijk groeipotentieel, zowel organisch als extern. SGS wordt geleid door een ervaren en dynamisch managementteam en beschikt over de nodige financiële middelen om haar ambitieuze strategische ontwikkeling verder te zetten en waarde op lange termijn te creëren.”
Heeft GBL een correcte prijs betaald voor SGS?
Dat SGS een zeer mooi bedrijf is, daar twijfel ik niet aan. De vraag is echter, nu we zo lang hebben moeten wachten, of GBL ook een koopje heeft kunnen doen, of hebben ze een premie betaald om direct referentieaandeelhouder te worden?
Op het eerste zicht lijken de koerswinstverhouding van 30 en de koersboekwaarde van 8 te suggereren dat de aankoop geen koopje was.
Wel zie ik mooie marges en ROE en ROA. Volgens het management van GBL is het ook een groeibedrijf. Ik ben akkoord dat er mooie lange termijn vooruitzichten zijn, maar een echt groeibedrijf, daar ben ik het niet mee eens.
Ook wanneer ik de cijfers beter ga bekijken en het bedrijf ga waarderen, zie ik een EV/EBIT van 22.
Uit mijn eigen waarderingsmethodes, de discount cashflow methode en de methode van Graham krijg ik een maximale faire value van CHF 1.565,54, dus zelfs al klasseer je SGS als een topbedrijf (bij BeursLoper de Dames) dan nog heeft GBL in mijn ogen 36% teveel betaald. Ik ben blij dat ik daar niet op heb gewacht.