Eerst een kapitaalverhoging en dan dividend betalen?

Sam Hollanders

Koersen stijgen vaak na een kapitaalverhoging, maar is een kapitaalverhoging eigenlijk wel goed nieuws voor een bedrijf?

Bij SMART Capital krijg ik altijd veel vragen binnen als een bedrijf een kapitaalverhoging doorvoert, zelfs als deze niet (of niet meer) in de selectielijst zit.

Uiteraard wil iedereen weten of ze moeten intekenen. Het belangrijkste argument om in te tekenen is vaak dat anders hun belang in het bedrijf verwatert.

Verwatering? En dan?

Waarom zouden wij als particuliere belegger er wakker van liggen dat ons belang verwatert? Of we nu 0,0000002% of 0,0000001% van een bedrijf bezitten maakt helemaal niet uit, we hebben toch niets te zeggen. We kunnen enkel met de voeten stemmen en onze aandelen verkopen als we het niet eens zijn met het beleid.

Ja maar, hoor ik al enkelen zeggen, je krijgt in bovenstaand geval toch ook nog maar de helft van de winst? Inderdaad dat is waar, maar als je dubbel zoveel geld geïnvesteerd hebt in het bedrijf, dan hoort het toch ook dat je dubbel zoveel winst krijgt? De som die je vrijhoudt door niet in te tekenen, moet je elders aan het werk zetten.

Eigenlijk komt het steeds neer op een simpele berekening. Eerst kijk je naar de waarde van je voorkeurrechten die je krijgt om eventueel in te tekenen op de kapitaalverhoging. Vervolgens kijk je naar wat de waarde van het aandeel wordt NA de kapitaalverhoging. Hier moet je dus wel rekening houden met de verwatering van eventuele toekomstige winsten.

Kan je dan goedkoper kopen dan de werkelijke waarde van het aandeel, rekening houdend met de eventuele opbrengst van je voorrkeurrecht, dan teken je in. Krijg je te weinig waarde voor je geld, dan verkoop je gewoon je voorkeurrechten.

Een factor die natuurlijk voor iedereen individueel speelt is of je het bedrijf wel een groter gewicht wil geven in je portefeuille?

Waarvoor dient de kapitaalsverhoging?

De belangrijkste vraag waar we eigenlijk aan voorbij zijn gegaan is echter waarom het bedrijf de kapitaalsverhoging doet.

Heeft het bedrijf geld nodig omdat ze zware verliezen hebben gemaakt, of is er zoals bij vele startende IT en biotechbedrijven een grote cashdrain door de ontwikkeling van producten?

Of is het een positiever verhaal en plannen ze een grote overname? In dat geval moeten we kijken of de overname een koopje is. Of betalen ze te veel voor hun prooi?

De reden waarom ze niet werken met een financiering via de bank of met een uitgifte van obligaties is ook belangrijk.

Tekenen de bestaande grote aandeelhouders ook mee in op de kapitaalverhoging? Of moeten de uitgevende banken garant staan voor de niet geplaatste aandelen? Nog twee vragen die we moeten stellen.

Een stijgende koers achteraf zegt niets

Met andere woorden, in de meeste gevallen is het opletten bij kapitaalsverhogingen, in weinig gevallen is het een koopgelegenheid, zelfs als de koers op korte termijn hierdoor even opveert.

Vooral bij de zwakste bedrijven zien we dit. Door de kapitaalsverhoging kunnen de schulden worden terugbetaald en wordt de schuldratio terug beheersbaar. Maar heeft dit ook werkelijk iets opgelost bij de werking van het bedrijf? Gaat dit er voor zorgen dat het bedrijf terug (meer) winst kan maken?

Een stukje terug maar wel 27% minder?

Het meest onbegrijpelijke dat je echter vaak ziet is een kapitaalsverhoging vlak voor of na er een dividend wordt uitgekeerd.

Eerst het kapitaal verhogen en daarna een dividend uitbetalen is toch te gek voor woorden?

Je geeft eerst €100 aan het bedrijf om daarna daarna €2 terug te krijgen? Pas op die €2 die krijg je niet helemaal! De belastingen gaan er nog eerst van af. In plaats van €2 krijg je dus maar €1,46.

Kunnen we dan niet beter afspreken dat we geen €100 in het bedrijf steken, maar maar €98 inbrengen en geen dividend uitkeren? Voor het bedrijf is het resultaat hetzelfde, maar wij als belegger hebben zo wel €0,54 in onze zak gestoken.

Bedrijven onderbreken echter niet graag hun dividenden, maar ik stel me toch vragen bij de motivatie van zulke transacties.

Oplettend zijn voor zulke zaken en je gezond verstand gebruiken maakt een verschil in je uiteindelijke rendement.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp