Een beurstip die blijft gelden

Sam Hollanders

Zelfs de beste beleggers kunnen de beurs niet timen, daarom probeer ik ook zo weinig mogelijk tijd te besteden aan het overdenken welke richting de beurs zal uitgaan.

De laatste weken kunnen we een toenemend aantal redenen lezen waarom de beurs zal stijgen, en waarom ze zal dalen. Het enige dat we zeker weten, is dat één van beide gelijk gaat krijgen.

Pro & Contra

Voor mij persoonlijk is het sterkste argument voor een stijging TINA (there is no alternative). Er staat nog veel geld aan de zijlijn waarvoor geen alternatief aanwezig is. Grondstoffen doen het nu al een tijdje slecht, en in obligaties gaan grote verliezen zich opstapelen. Al deze mensen zullen willen meegenieten van de forse stijgingen die de aandelenmarkten nu al achter de rug hebben.

Aan de andere zijde, is het sterkste argument in mijn ogen de absolute waardering van de aandelen zelf. In een eerder bericht schreef ik al over mijn watchlist van toonaangevende bedrijven waarvan de waarderingen steeds verder afwijken van de intrinsieke waarde, en het is sindsdien zeker niet verbeterd.

Ook de Shiller koerswinstverhouding staat naar historische normen zeer hoog op 24,5 ten opzichte van een historisch gemiddelde van 16,5%. In het verleden was zo'n hoge waardering steeds goed voor 10 jaar slechte resultaten op de beurs.

Wat kan je verkopen?

Daarom mijn beurstip die altijd geldig blijft, en waar je meer geld aan zal verdienen dan eender welke andere aandelentip:

Ga in tijden waarin de richting van de beurs onzeker is, met een fijne kam door uw portefeuille. Bekijk elk aandeel grondig en kijk of het aandeel nog voldoet aan het volgende punt:

  • Waarom heb je het gekocht? Is deze reden nog steeds geldig?

Ongeacht of ik winst of verlies heb op het aandeel, als ik me niet meer kan herinneren waarom ik het heb gekocht (wat uiteraard niet mag voorvallen omdat ik alles noteer in een beursdagboek), of de reden waarom ik het gekocht heb, is niet meer geldig, dan gaat het aandeel er uit, no matter what.

Andere redenen om aandelen te verkopen, zijn resultaten die slechter zijn dan ik had verwacht, veranderingen in management die me niet aanstaan, of als ik betere alternatieven heb.

In elk geval is het nog belangrijker om regelmatig te kijken wat je kan verkopen, dan steeds opnieuw nieuwe aandelen te zoeken. Wie weet vind je in je eigen portefeuille een ondergewaardeerde parel die wat meer kapitaal verdient.

In mijn eigen portefeuille

Sinds de eerste publicatie van BeursLoper in februari 2011 tot op heden, heb ik 20 afgesloten aandelenposities. Om even de eigen loftrompet te blazen, als we op een heel eenvoudige wijze rekenen (rendement x tijd in portefeuille) hebben deze afgesloten posities een gemiddeld jaarrendement van 27,32%.

Maar dat is niet het punt dat ik nu wilde maken, maar wel deze: Van de 20 aandelen die al werden verkocht, zijn er 6 verkocht in de laatste 45 dagen! Met andere woorden 30% van de posities in slechts 4,5% van de tijd dat de brief loopt.

Dus ongeacht welke ik denk dat de richting van de aandelenmarkten zal zijn, puur op waardering van de bedrijven is dat het resultaat, en dat maakt van mij een zeer voorzichtige bull.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp