Denken als een eigenaar – Belegger of Investeerder?

Sam Hollanders

Ben jij een belegger of een investeerder?

Beleggers komen in alle soorten en maten, en worden wel eens verward met speculanten. Of beter veel speculanten vinden zichzelf beleggers.
Door het woord investeerders te gebruiken wens ik hier duidelijk afstand van te nemen.

Via het internet is het mogelijk om binnen enkele seconden orders te plaatsen op de beurs. Je kan, als je het wil,dezelfde aandelen kopen en verkopen binnen enkele minuten.
Je kan dit doen zonder de hulp of tussenkomst van een andere persoon. Met andere woorden er is niemand om tegen je te zeggen “Zou je dit wel doen?”.
Ik geef toe, het is uiterst gemakkelijk en heeft gezorgd voor een enorme daling van de kosten voor beleggers.
Soms lijkt het echter zo dat er minder bij wordt nagedacht, dat er soms vergeten wordt dat het “spel” met echt geld wordt gespeeld.

Denken als een eigenaar

Met de titel van dit artikel, wil ik een oproep plaatsen om terug meer als een eigenaar te denken, wees een investeerder. Een aandeel terug te bekijken als wat het is, een bewijs dat je een stukje van een bedrijf bezit.

Denk als een eigenaar, dat is nogal logisch hoor ik je denken. Als je er bij stil staat is het ook heel logisch, en toch wordt het niet altijd toegepast. Stel je voor dat je zelf een winkel bezit en uitbaat waarin je wasmiddel maakt en verkoopt, de WasWinkel. Met welk wasmiddel zou jij dan je kleren wassen?

Juist, met “WasWinkel vloeibaar”.
Dit is heel logisch, en zie je ook alle dagen toegepast door eigenaars en uitbaters van allerlei bedrijven. Als je zelf loodgieter bent, herstel je zelf je leidingen, dan bel je toch geen andere loodgieter om thuis je toilet te maken.

Waarom wordt dit principe dan zoveel vergeten wanneer je slechts voor een deel eigenaar bent van het bedrijf? Of is het omdat je niet zelf dagdagelijks werkt in dit bedrijf?

Nokia of Apple van welk bedrijf wil jij eigenaar zijn?

Enige tijd geleden had in een discussie met een kennis. De discussie ging over Nokia. Mijn kennis vond Nokia heel erg ondergewaardeerd en kwam met allerlei argumenten waarom  je Nokia moest kopen. Zijn argumenten waren zeker niet zonder enige vorm van waarheid, en ook cijfermatig ondersteund. Tot ik hem vroeg, welke telefoon heb jij? (het antwoord kende ik al, een Iphone). Vervolgens vroeg ik hem waarom. Ik kreeg een uiteenzetting wat dat toestel allemaal kon en waarom dit beter was dan eender welke andere GSM op de markt. En wederom vroeg ik hem waarom, waarom een Iphone en geen Nokia?
Deze eigenaar van Nokia (zelfs al is het maar voor een heel klein deeltje) had niet zijn eigen product gekocht, maar een product van een concurrent.

Hier kan je 2 verschillende conclusies uit trekken.
Ofwel heeft deze persoon de foute telefoon gekocht en niet gedacht als een eigenaar.
Tweede mogelijkheid is dat hij de juiste telefoon heeft gekocht, maar niet de juiste aandelen.
Oké dit is een beetje kort door de bocht, maar je begrijpt mijn punt.

Als je een product koopt van een bedrijf X omdat dit beter is dan het vergelijkbaar product van bedrijf Y, kan je jezelf de vraag stellen of bedrijf Y het wel waard is om er een stuk van te kopen. Bedrijf X heeft een voordeel ( superieur product) wat hem de mogelijkheid geeft een hogere prijs te vragen, meer marge te genereren,… Bedrijf Y heeft dan verschillende keuzes. Ze verbeteren hun product met een hogere kost voor onderzoek en ontwikkeling tot gevolg. Of ze maken meer reclame, of ze verlagen de prijs van hun product om het verschil op die manier weg te werken. Eender welke oplossing, het kost de eigenaars marge en dus geld.
Van welk bedrijf zou jij liefst eigenaar zijn?

Koop aandelen niet tegen eender welke prijs

Uiteraard is dit geen pleidooi om aandelen te kopen van bedrijven tegen eender welke prijs, enkel en alleen op basis van hun producten.
Als de prijs van bedrijf X te hoog is, verlies je alle voordelen. Anderzijds kan de prijs voor bedrijf Y laag genoeg zijn om alle extra kosten te dragen en toch nog een mooie rendement te genereren op uw kapitaal inbreng.

Alle beslissingen tot aan- en verkopen van aandelen dienen gesteund te zijn op grondige analyse

Gek genoeg heb ik met dezelfde persoon enkele tijd later een gelijkaardige discussie gevoerd over Delhaize. Ik kwam hem tegen in een Colruyt winkel!

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp