De Templeton Methode

Sam Hollanders

Verhaal John Templeton

John Marks Templeton was een uitzonderlijk man, filantroop en waardebelegger. Hier gaat de aandacht uit naar dit laatste, meer bepaald naar een actie die John Templeton uitvoerde aan het begin van zijn carrière.

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog leende Templeton $10.000 dollar van zijn toenmalige werkgever, met dat geld kocht hij voor honderd dollar aandelen van alle bedrijven op de Amerikaanse beurs (104 verschillende) die onder $1 noteerden. 34 van deze aandelen hadden reeds het faillissement aangevraagd. Uiteindelijk werden slechts 4 aandelen compleet waardeloos. Gemiddeld werden de aandelen op 4 jaar tijd 4 keer meer waard.

Principes van Templeton

Hieronder vindt U de beleggingsprincipes die Templeton gebruikte bij latere selecties van aandelen.

  1. Beleg voor een reëel rendement: beleggen doe je om een maximaal rendement te behalen na inflatie en belastingen. Je mag deze 2 niet uit het oog verliezen.
  2. Beleg met een open geest: Probeer flexibel, onbevooroordeeld en sceptisch te blijven. Wordt niet verliefd op een aandeel. De sterren van vandaag zijn de kneusjes van morgen en andersom.
  3. Volg de massa niet: Als U hetzelfde belegt als alle anderen zal U ook hetzelfde resultaat behalen. Uitzonderlijke resultaten zijn enkel mogelijk door tegen de stroom in te roeien. Kopen wanneer anderen verkopen en verkopen wanneer anderen kopen, vereist de grootst mogelijke zelfbeheersing en levert de grootst mogelijke beloning op.
  4. Ga niet mee in de trend: Wanneer een specifieke beleggingsmethode populair is, schakel dan over naar één die minder populair is. Teveel mensen die dezelfde methode volgen leveren automatisch een gemiddeld rendement op.
  5. Alles is in beweging: Alle bewegingen op de beurs zijn tijdelijk, zowel beren als stierenmarkten. Alles zit in economische cycli. Populariteit van één aandeel of sector zal altijd tijdelijk blijken.
  6. Leer van uw fouten. “Ditmaal is het anders” is de gevaarlijkste uitspraak op de beurs.
  7. Koop in tijden van pessimisme. Koop van pessimisten, verkoop aan optimisten.
  8. Diversifier: Iedereen maakt fouten. Een belegger die denkt alle antwoorden te weten, heeft de vragen niet begrepen. Daarom is het belangrijk om te spreiden, zowel over verschillende aandelen, landen en sectoren.

Met deze laatste ben ik het niet volledig eens. Uiteraard mag je niet alles op 1 paard verwedden, maar een te grote diversificatie houdt evenveel gevaren in. Niet weten in wat je belegt is gevaarlijker dan te weinig diversifiëren. Bovendien is het wereldwijd spreiden soms ook niet meer nodig, vaak zullen de onderliggende bedrijven deze spreiding voor U doen.

Templeton was een contrarian

Templeton was een contrarian, iemand die tegen de stroom oproeit. Hij koopt wanneer niemand anders de aandelen nog wil.

Voorbeelden van contraire beleggingen van Templeton zijn zijn beleggingen in Duitsland in de jaren '50, in Japan in begin jaren '60 en Peru in de jaren '80.

Templeton leek ook minder op zoek naar de goede bedrijven tussen de goedkope bedrijven, verder is hij ook meer macro economisch georiënteerd, in plaats van meer naar individuele aandelen te kijken zoals klassieke waarde beleggers. Dat verklaart ook waarom hij zijn portefeuille meer spreidt dan andere value beleggers.

Beleggen in centjes aandelen

Het is niet altijd zo dat aandelen die minder dan €3 kosten ook goedkope aandelen zijn, integendeel. In veel gevallen noteren de aandelen terecht tegen zeer lage koersen.

Maar er zijn gevallen waarbij deze lage koers niet, of niet meer terecht is. Waarom vinden we hier dan goede opportuniteiten? Dit is omdat een nominaal verschil van bijvoorbeeld €0,05 procentueel gezien veel zwaarder doorweegt.

Een aandeel van €10 dat €0,05 stijgt, kent een procentuele stijging van 0,5%.
Een aandeel van €1 dat €0,05 stijgt, kent een procentuele stijging van 5%

Dit is geen beleggingsmethode om uw volledige portefeuille mee op te bouwen. Dit kan wel een manier zijn om beleggen leuk te houden, eventueel verborgen pareltjes te ontdekken, en wat peper toe te voegen aan uw bestaande portefeuille.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp