Cash een probleem of pure luxe?

Cash-ph5iuenmp5c3ghp806bkqb40pwoc868nyd8trxeog6

Sam Hollanders

Op regelmatige basis een nieuwsbrief schrijven die linkt aan de huidige markt dient meer om mijn eigen gedachten te ordenen dan om het delen van mijn visie op de beurs en de gang van zaken.

Deze keer heeft dit ook meer moeite gekost dan anders. Toen ik het proces startte werden nieuwe all-time highs aangetikt op de beurs en kreeg ik het gevoel dat ik niets nieuws te vertellen had.

Dat de beurzen daarna volatieler werden en er bij sommige aandelen wel degelijk kan gesproken worden van een correctie verandert daar voorlopig nog niet veel aan. Ok, de meesten onder ons zagen in de afgelopen weken de portefeuille meerdere procenten dalen vanaf hun hoogtepunten, maar dit is absoluut niet abnormaal en het gaat voorlopig ook nog helemaal nergens over.

Als je de kranten of sociale media leest en je zou niet even nuchter kijken, dan zou je denken dat we niet ver weg zijn van een volledige instorting van de beurs. De afgelopen weken koppen de headlines van de kranten dat de beurzen in verkoopmodus gaan wegens angsten voor de nieuwe Covid variant en inflatie. Het zou natuurlijk ook gewoon kunnen dat de beleggers een excuus nodig hadden om even op de verkoopknop te duwen. 

Als beurzen niet meer goedkoop zijn, is het niet abnormaal dat een excuus wordt gezocht om even winst van tafel te halen. Niet dat de zorgen niet echt zijn, en dan spreek ik voor de beurs vooral over inflatie en de logistieke problemen.

De vraag die iedereen zich stelt is natuurlijk of dit het begin is van een melt-down of zelfs regelrechte crash. Enkel de tijd zal dit uitwijzen, maar mijn ervaring zegt me dat wanneer iedereen dit verwacht de crash meestal niet volgt, maar dat de daling vaak beperkt blijft tot een correctie.

In alle eerlijkheid zou ik er zeker niet rouwig om zijn indien het wel degelijk uitdraait op een echte crash. Ik voel me zeer comfortabel met mijn huidige portefeuille, eender welke richting de beurs uit gaat. Er is voldoende slagkracht om in te zetten bij een crash en aan de andere kant is de portefeuille evenwichtig verdeeld over enkele zeer mooie bedrijven en andere goede en goedkope bedrijven indien de rit naar boven wordt verdergezet.

Wat moet ik doen met mijn cash?

Nog een argument waarom ik nog niet meteen een crash verwacht is dat één van de vragen die ik vandaag het meeste hoor is “wat moet ik doen met mijn cash”. Iedereen loopt te twijfelen. Koop ik vandaag tegen nog steeds hoge koersen? Hoop ik op een verdere daling? Misschien is dit een klein koopmomentje? Moet ik nu niet kopen met deze hoge inflatie? 

Met andere woorden, de mindset is nog steeds om te kopen. Er is nog helemaal geen sprake van paniek, en al helemaal niet van blinde paniek, welke nodig is voor een echte crash. TINA (there is no alternative) overheerst nog steeds.

Ik stel uiteraard diezelfde vragen en het antwoord aan mezelf is daarbij nog altijd hetzelfde.

Een aandeel is een stukje eigendom van een bedrijf

Ten eerste, een aandeel is een stukje eigendom van een bedrijf en behandel het ook zo. Als je beseft dat de resultaten van de bedrijven op lange termijn de waarde van het aandeel bepalen ga je anders om met je aankopen voor je portefeuille. 

Misschien is het daarom ook dat ik niet zo positief ben over ETF’s in tegenstelling tot vele andere beleggers. De voeling met de bedrijven gaat verloren en veel beleggers gaan handelen in deze producten en enkel kopen of verkopen omdat de koers stijgt of daalt. Maar ook met een ETF koop je eigenlijk kleine stukjes in alle onderliggende bedrijven en wordt je er mede-eigenaar van.

Over denken als een eigenaar schreef ik eerder al een artikel dat je hier vindt

Beter verlies vermijden dan winst najagen

Ten tweede, ga niet op zoek naar de volgende 100-bagger (een term voor een bedrijf waarvan de beurskoers x100 gaat). Het is veel belangrijker om consistent niets stoms te doen met je geld dan te jagen op zulke aandelen. Als je verliezers vermijdt, dan zorgen de winnaars voor de rest. 

Ik val hiermee in herhaling, maar het is een heel belangrijke boodschap die goed is voor zowel uw financiële als mentale gezondheid. Je zal er beter door slapen.

Er zijn in het afgelopen jaar heel gekke koersbewegingen geweest waardoor het bijna normaal lijkt te worden dat beurskoersen verveelvoudigen. Dat is het echter niet, voor de simpele reden dat de winstgevendheid van bedrijven niet verveelvoudigt of eindeloos kan groeien en uiteindelijk komt het op lange termijn toch altijd neer op die winstgevendheid.

Er zijn natuurlijk bedrijven zoals Microsoft, Coca-Cola, Lotus Bakeries, Apple,… die waanzinnig mooie parcours afleggen, maar dit zijn dan ook de 2% of 3% beste bedrijven en eerder de uitzondering dan de regel. Je mag niet vergeten dat voor elk van zulke succesverhalen er een veelvoud is van bedrijven die failliet gaan, jarenlang verlies maken of wel een piek in winst realiseren om daarna hun winst jaar na jaar te zien afkalven. En dan zijn er ook nog de bedrijven die gewoon goed zijn en jaarlijks hun winst realiseren en matig groeien.

Het zou ook enorm arrogant zijn, en een gebrek aan zelfkennis, om te denken dat net ik die  uitzonderlijke topbedrijven zal herkennen nog voor zij zichzelf bewezen hebben. Want dat is de enige manier om x100 te gaan, een fantastisch bedrijf vinden nog voor iemand anders dit potentieel ziet en het nog absoluut niet zichtbaar is in de cijfers.

Het pad van bedrijven is ook bezaaid met toevalligheden en hindernissen. Topbedrijven hebben hun hindernissen overwonnen en hebben optimaal kunnen profiteren van een combinatie van hard werken, goed management en geluk, want ook geluk is een heel bepalende factor.

Amazon is daar een schoolvoorbeeld van. Amazon is vandaag zeer winstgevend, maar is dat niet dankzij de business waar ze mee gestart zijn. Doordat ze zelf een enorme nood hadden aan servers hebben ze van de nood een deugd gemaakt en zo is AWS (Amazon Web services) geboren, hun cloud tak waarmee ze bakken geld verdienen.

Dit was geen strategisch plan of het uiteindelijke doel, maar eerder een toevalligheid waar ze heel goed op hebben ingespeeld.

Een bedrijf kan ook pech hebben. De visionaire oprichter kan vroegtijdig overlijden, overheden kunnen nieuwe regels stellen waardoor het zijn activiteiten niet meer kan ontplooien, het consumentengedrag kan plots veranderen net na forse investeringen. Er gebeurt vanalles en wie zijn wij om al deze zaken te voorspellen.

Ook Warren Buffett en Charlie Munger maken regelmatig foute inschattingen en hebben naast een palmares van geweldige beleggingen ook een hele lijst van slechte investeringen om op terug te kijken.

Het selecteren van zo’n topbedrijven nadat ze zichzelf bewezen hebben is ook mogelijk en een goede beleggingsstrategie. Het zullen dan geen 100-baggers worden, maar je zal mooie rendementen realiseren, tenminste zolang je er niet te veel voor betaalt.

En misschien zit er tussen die bedrijven wel zo’n uitzonderlijk bedrijf, de volgende Lotus Bakeries. Dan is het weer heel belangrijk dat je niet te vroeg verkoopt en het bedrijf de kans geeft om deze groei te realiseren, ook als er toch eens even een kleine kiezel op de weg ligt.

Omdat ik me niet de illusie maak dat ik zo’n uitzonderlijke bedrijven zal herkennen, nog voor ze uitzonderlijk zijn, ga ik voor een meer methodologische aanpak in mijn portefeuille.

Klaar staan

Kort samengevat, ik sta altijd klaar om de homerun te slaan, dat ene bedrijf waar ik monster winsten op zal maken, maar totdat de juiste bal passeert, blijf ik ondergewaardeerde en goede bedrijven kopen waarmee ik de kansen in mijn voordeel opstapel. (om bij baseball te blijven, een van de favoriete analogieën van Warren Buffett , pak ik de honken één per één).

Wat ik vandaag met mijn cash doe? Ik heb geen vast plan om onder bepaalde omstandigheden x% in cash te houden of te kopen of verkopen als de beurs stijgt of daalt. Ik doe vandaag eigenlijk niet veel anders dan ik gisteren, vorig jaar of vijf jaar geleden deed, ik koop wanneer ik een ondergewaardeerd aandeel vind waar ik de risico-rendementsverhouding in mijn voordeel acht en ik verkoop als bedrijven te duur worden of deze risico-rendementsverhouding niet meer in mijn voordeel is. 

En daarbij probeer ik ook niet te snel te verkopen, voor in het geval dat bedrijf uitgroeit tot één van die heel uitzonderlijke bedrijven.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp