Buy & Hold, Dead or Alive?

Sam Hollanders

De stelling dat buy & hold dood zou zijn, komt zeer regelmatig terug. Ook deze zomer konden we weer een aantal van deze berichten lezen.

Mijn mening: Buy & hold zal nooit dood zijn. De mensen die dit vertellen, kiezen gewoon de verkeerde aandelen.

Buy & Hold ≠Buy & Forget

Wat ik wel even zeer duidelijk wil stellen, is datbuy & hold, het kopen en daarna aanhouden van aandelen, niet hetzelfde is als kopen en vergeten.

Warren Buffet zei ooit dat zijn favoriete termijn om aandelen in portefeuille te houden, “voor altijd”is . Denk je dat hij nooit meer naar deze aandelen omkijkt?

Voor BeursLoper zijn de buy & hold aandelen de Dames, maar ook deze worden goed gevolgd, en telkens wanneer nieuwe cijfers beschikbaar zijn, worden deze geanalyseerd.

Typisch aan een waardebelegger is dat hij zijn aandelen zeer goed opvolgt. Hij weet (voor zover mogelijk) wat er speelt in het bedrijf. Als er iets belangrijks wijzigt in het bedrijf of de sector waarin het actief is, dan weet hij/zij het. Zo'n wijziging kan een goede reden zijn om de aandelen te verkopen.

Niemand verplicht je de aandelen voor altijd te houden

Nergens staat geschreven dat je in de buy & hold strategie, de aandelen voor altijd moet bijhouden. Naast wijzigingen in het bedrijf of de sector kan ook een forse overwaardering een reden zijn tot verkopen. Je moet niet bang zijn om ze nooit meer goedkoper te kunnen inkopen, er zullen steeds opnieuw crashes komen.

Of je door te timen ook veel extra kan winnen, is een andere vraag, in het verleden slaagden de meeste beleggers hier niet in.

Een andere mogelijkheid is, om in tijden dat buy & hold niet goed werkt, je rendement op te krikken door opties te schrijven op je aandelen in portefeuille, of op de aandelen die je graag wil verwerven.

Maar ook in tijden dat buy & hold wel werkt, is er geen enkele reden om extra rendement te laten liggen. We beleggen op de beurs omwille van het rendement, niet om ons gelijk te halen.

Een extra optie rendement

Je kan covered calls schrijven op de aandelen in portefeuille en hierdoor je rendement opkrikken, 10% is zeker haalbaar. Af en toe zal je dan wel eens een aandeel moeten verkopen, maar dat is geen probleem.

Wil je de aandelen opnieuw verwerven, maar zijn ze iets te duur? Schrijf dan een putoptie. Daalt de koers, dan krijg je de aandelen in portefeuille met een extra korting. Stijgt de koers, dan heb je toch de optiepremie mogen ontvangen.

Dus buy & hold? Jazeker.

Buy & forget? Nooit.

En laat dat extra rendement niet liggen!

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp