Een buffet van wijsheden van Buffett

Sam Hollanders

Naar jaarlijkse traditie schreef Warren Buffett weer een brief aan zijn aandeelhouders.

En ook dit jaar stonden er weer enkele mooie wijsheden in die steeds zeer sterk verwoord worden. Hieronder staat wat ik ervan heb meegenomen.

Ik start bij wat ik vorige week al in het voorwoord schreef. Buffett herhaalde namelijk dat hij en Charlie (Munger) een aandeel zien als een belang in een bedrijf, en niet als een tickersymbool dat kan gekocht of verkocht worden op basis van patronen in grafieken, koersdoelen van analisten of meningen van media-experts.

Het feit dat Warren Buffett dit ook vorige week heeft neergepend, laat me bijna stellen “Great minds think alike”. Maar ik wil mezelf niet vergelijken met het genie dat Buffett overduidelijk is. Gelukkig is dat genie ook niet nodig om toch een goede belegger te zijn.

Ik geloof wel graag dat ik over dezelfde kalmte en rationaliteit beschik als het gaat over beleggingsbeslissingen. Misschien is dit omdat we beiden het sterrenbeeld van maagd hebben, welke deze eigenschappen zou bezitten? We schelen dan ook maar 49 jaar en 360 dagen ?.

Genoeg gezeverd en over naar de orde van de dag.

Voor mij was de belangrijkste passage die Buffett vermeldde dat de prijzen van bedrijven om in hun geheel over te nemen op een all-time-high staan. Een vrije vertaling:

In onze zoektocht naar nieuwe bedrijven om over te nemen zoeken we naar volgende kwaliteiten: duurzame competitieve voordelen, kundig en eerlijk management, goede rendementen op de tastbare activa die nodig zijn om het bedrijf te runnen, kansen voor interne groei tegen aantrekkelijke rendementen en tenslotte een redelijke koopprijs

Deze laatste vereiste is de barrière geweest voor zowat elke deal die we hebben onderzocht in 2017. Prijzen voor redelijke, maar ver van spectaculaire bedrijven, staan op recordhoogte. De prijs leek irrelevant voor een leger van optimistische kopers.

Ook Buffett wijst de lage rente als schuldige aan. Dankzij de zeer lage kostprijs voor schulden levert zelfs een veel te hoge aankoopprijs nog extra winst op, als deze met schulden werd betaald.

Daarnaast moeten we ook niet rekenen op CEO’s en al die onder hen staan om geen deals aan te willen gaan, zij willen allemaal hun “rijk” uitbreiden. En natuurlijk zullen ook zakenbankiers niet wijzen op de risico’s, zij moeten tenslotte vette commissies zien te verdienen voor hun werkgever.

Ook volgende quote van Buffett over deze overnames wil ik meegeven:

Als de historische prestaties van het overnamedoel niet voldoende zijn om de overname te verantwoorden, dan zullen “grote synergieën” worden vooropgesteld. Spreadsheets stellen nooit teleur. Charlie en ik rekenen nooit op synergieën, en vinden ze ook zelden.

Dit gaat over volledige overnames, gelukkig zijn er op de beurs wel steeds uitgespuwde aandelen te vinden, en zolang we ons concentreren op onderliggend gezonde bedrijven die voor ons winst maken en deze kopen aan een flinke onderwaardering zullen we mooie returns halen, al is ook dit vandaag moeilijk.

Verder wijst Buffett ook op de volatiliteit van aandelen. Hij geeft aan dat jaar na jaar de waarde van Berkshire is toegenomen door de winsten te herinvesteren en door de magie van de samengestelde intrest te laten werken. Elk jaar ging Berkshire er op vooruit, maar de aandelen volgden dat patroon niet.

Hierboven ziet u de 4 grootste koersdalingen van Berkshire tijdens de 53 jaar dat Buffett aan het hoofd staat. Voor Buffett is bovenstaande tabel het beste argument tegen het kopen van aandelen met geleend geld.

Grote dalingen bieden uitzonderlijke kansen voor diegenen die niet beperkt worden door de druk van schulden.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp