Blijft er geld op tafel liggen?

Sam Hollanders

Afgelopen weken kregen we weer een aantal mooie staaltjes van emoties op de beurs gepresenteerd.

Bekaert dook vrijdag na een winstwaarschuwing 25% lager en zakte van €27,5 naar €20,5 en noteerde daardoor zelfs even onder haar tastbare boekwaarde van €21,4. Duidelijk een overdreven reactie, zelfs als we rekening houden met de stevige schuldgraad.

Diezelfde dag dook het Nederlandse Wessanen ook 26,5% lager na de presentatie van haar halfjaarcijfers. Hier lijkt het echter minder om een overdreven reactie te gaan. Bij dit aandeel lijkt het er meer op dat het even terug met de voeten op de aarde komen is nadat de koers de afgelopen vijf jaar sneller is gestegen dan de winst.

Nog een recent voorbeeld, maar waar de koers al de kans kreeg om te herstellen is Greenyard. In een fabriek in Hongarije werd de listeria bacterie gevonden, dezelfde soort waaraan 9 mensen stierven, al is er geen direct verband aangetoond.

De reactie van de markt hierop was ook hevig, het aandeel dook van €12,5 naar €7,5, een daling van 40%.

Toen de kosten van de terugroepactie van de diepvriesgroenten bekend werden gemaakt, namelijk zo’n €30 miljoen leek het er zeker op dat de marktreactie fel overdreven was. Tenminste als je het enkel financieel bekijkt. En de reactie bleef dan ook niet uit, de koers steeg en stond voor het weekend op €10,14, ofwel terug 35% hoger.

Zijn zulke reacties enigszins voorspelbaar?

Eigenlijk zijn zulke reacties best voorspelbaar.

Laat ik dan ook geld op tafel liggen door nu niet in Bekaert, of in andere aandelen die zo’n pandoering krijgen te stappen? Absoluut, elke dag.

Vind ik het erg? Absoluut niet.

Ik laat namelijk ook alle problemen op tafel liggen. Naast tientallen tot honderden voorbeelden van aandelen die snel van zo’n klap herstellen, zijn er ook honderden voorbeelden van aandelen die deze nooit meer te boven komen.

Om even terug Greenyard als voorbeeld te nemen. De kostprijs van €30 miljoen voor de terugroepactie is binnen de perken. Dit zal het resultaat voor dit jaar wel in het rood duwen, maar op lange termijn is dit geen dealbreaker.

Nog niet te lang geleden heb ik Greenyard bekeken en ben ik afgehaakt op de hoge schuldgraad en lage marges, maar dat terzijde.

Wat ik onlangs geleerd heb van iemand die zijn hele carrière in de voedingssector heeft gewerkt, is dat de kostprijs aan imagoschade en vertrouwen bij voedingsbedrijven vaak de kost van de terugroepactie vele malen overstijgt.

En ik vrees ook dat dit bij Greenyard het geval gaat zijn. Er zijn doden gevallen, al dan niet rechtstreeks aan Greenyard verbonden, voor de perceptie speelt dit geen rol. Daarnaast was het ook een terugroepactie in verschillende landen, geen geïsoleerd geval zoals bij de fipronil terugroeping van Lotus Bakeries.

Ik zie dit dan ook niet als een belegging voor de lange termijn.

Berekende gokjes maken kan lucratief zijn

Op korte termijn winsten maken door berekende gokjes zoals deze te plaatsen kan heel lucratief zijn. En als u dat wil doen, dan bent u waarschijnlijk ook dagdagelijks met de beurs bezig en heeft u mijn advies daarin niet nodig.

Het is ook niet de manier waarop ik werk. Ik zoek aandelen voor de lange termijn. Rustig beleggen, dat slaapt beter en is ook heel lucratief.

Berekende gokjes maak ik ook op de iets langere termijn met penny stocks. Ik hou daarbij steeds volgende uitspraak van Benjamin Graham voor ogen:

“Op de korte termijn is de beurs een gokmachine, op lange termijn een weegschaal” Benjamin Graham

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp