Het voorbije halfjaar, of ondertussen al wat meer, schrijf ik met de regelmaat van de klok dat de markt niet meer goedkoop is.
En eigenlijk mogen we deze gerust duur beginnen noemen, want ook de kleine dip heeft niet voor goedkopere prijzen gezorgd. Enkel de volatiliteit is duidelijk terug wat toegenomen.
De beurs kan nog veel duurder worden
Maar het is niet omdat de beurs vandaag al duur is dat deze niet nog veel duurder kan worden. Het laatste wat ik ga proberen is de markt timen. Ik kan dat niet, ik geloof ook niet dat iemand het kan, en zelfs al zou het kunnen, dan spendeer ik mijn tijd liever met mijn neus in de jaarverslagen van de bedrijven.
Daarnaast zijn er in elke beurs, hoe duur ook, koopjes te vinden. We moeten gewoon wat harder zoeken. Daarnaast zullen ook bedrijven die overduidelijk van topkwaliteit zijn niet meer goedkoop te vinden zijn. Dat is helemaal niet erg, we wachten wel tot er terug een echte crash komt om deze op te pikken. Cash is namelijk ook een optie.
Persoonlijk zou ik liefst de hele tijd vol belegd zijn en dan telkens de aandelen met de minste vooruitzichten vervangen door betere. Maar in alle eerlijkheid, ik ben nog maar twee keer voor 100% belegd geweest, dat was in oktober 2008 en in november van 2011.
Ook vandaag kom ik er absoluut niet aan toe. De vraag is zelfs of mijn cashpositie van 25% van de portefeuille niet eerder nog wat zal toenemen dan afnemen, ondanks eventuele nieuwe aankopen denk ik dat ik de komende maanden eerder een netto verkoper zal zijn. Maar ook dat is een gevoel en geen voorspelling, uiteindelijk zullen de feiten en cijfers dit aangeven.
De beurs is nu al duur
Enkele weken terug las ik de jaarlijkse brief aan de klanten van Semper Augustus Investments group. Deze investeringsadviseur werd genoemd naar de tulpenbol Semper Augustus welke op de piek van de Tulpenmanie in 1637 verkocht werd voor de prijs van een huis.
Dit geeft al aan hoe zij de markt bekijken. Ook zij zijn echte waardebeleggers. Deze brief is zeker een aanrader om te lezen. Met de nodige knipoog hier en daar fileren ze de bitcoin, geven ze hun kijk op passief beleggen en het terugdraaien van de Quantitive Easining, ofwel Quantitive Tappering.
Maar het is vooral onderstaande afbeelding die ik met jullie wil delen.

In de brief is de titel boven de grafiek: Beurswaarde geeft gevaar aan: Ze zeggen dat je enkel weet dat het een bubbel was na de feiten… Hmmm….
Wat we zien in deze grafiek is afwisselend de piek van een markt en daarna het dieptepunt. Door de cijfers van jaareinde 2017 ook in het rood te zetten willen ze niet zeggen dat dit de piek al is, maar groen is zeker niet de juiste kleur.
Let vooral op de P/E (koers/winst), P/B (koers/boekwaarde), PS (koers/omzet) en dividend. Als we daarnaar kijken is het overduidelijk dat deze ratio's eind 2017 hoog waren in vergelijking met het verleden.
De belangrijkste factor die zij echter aangeven is de verhouding tussen de marktkapitalisatie en het bruto nationaal product (Market Cap to GDP). Als de waarde van de bedrijven stijgt tot boven het bruto nationaal product zouden we in bubbelterretorium zitten. Met 147% eind 2017 zitten we zelfs hoger als op de piek van de dotcom crisis.
De PE van Shiller vindt de beurs ook duur
Ook de cyclisch aangepaste koerswinst ratio die we kregen van Robert Shiller, staat op tweede hoogste niveau ooit, en staat zelfs hoger dan op de piek in 1929.

Zoals ik eerder als schreef kan de markt zeker nog hoger gaan. De piek gaan we pas achteraf kennen. Maar we kunnen vandaag niet zeggen dat we niet op de hoogte zijn dat de beurs al duur is.
Beleggen blijft wel de enige optie
Vandaar dat ik ook absoluut wil aangeven om niet te gretig te zijn. Als een aandeel eens even 5% of 10% daalt moet je niet meteen willen toeslaan. Dit zijn nog geen koopjes!
Aan de andere kant is het overduidelijk dat je ook vandaag moet blijven beleggen. Je hebt gewoon geen andere keuze.
Of zoals Peter Lynch het verwoord heeft:
“Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.” – Peter Lynch
Dus blijf beleggen, maar wees zeer kieskeurig in wat je belegt, net zoals ik!