Mijn persoonlijke beleggingshorizon is nog minstens 30 jaar. Je kan mij dan ook gerust een lange termijn belegger noemen. De plannen die ik maak voor mijn portefeuille zijn gebaseerd op periodes van 5 jaar, uiteraard met de mogelijkheid om bij te sturen.
Beleggen met geld dat je nodig hebt de eerste 5 jaar wordt door elke (eerlijke) raadgever afgeraden. Als belegger moet je een reden en een doel voor ogen hebben om te beleggen. Voor de meeste onder ons zal dit, of toch zeker deels, voor het pensioen zijn, of als aanvulling op het loon. We zijn ons allen bewust dat de vergrijzing in het westen niet door de overheden kan opgevangen worden.
Nadat je je doel kent, kan je ook je strategie bepalen. Als je doel net zoals ik voor het pensioen of aanvulling op het loon is, wil je in de eerste plaats geen geld verliezen en zal je het proberen te vermijden om te speculeren. Mijn strategie is een vermogen opbouwen door te beleggen in uitstekende bedrijven die met mijn geld meerwaarde creëren. Als het even kan, pikken we deze aandelen op wanneer ze ondergewaardeerd zijn, in het slechtste geval zijn ze eerlijk geprijsd.
Hoe lang blijft een aandeel gemiddeld in portefeuille?
Wanneer ik een aandeel koop hoop ik dan ook dat ik dit aandeel voor altijd kan behouden. Wat zien we echter in de realiteit. De omloopsnelheid van aandelen is enorm gestegen. In De Tijd van 2010 stond een artikel dat een BEL-20 aandeel gemiddeld 2 jaar in portefeuille bleef. De verschillen onderling waren echter zeer groot, andere bronnen melden dat een aandeel gemiddeld slechts 9 maanden in portefeuille blijft.
Een reden hiervoor zou zijn dat het aantal aandelen die institutionelen verhandelen enorm is gestegen. Vandaag zou dit meer dan 50% van de markt uitmaken, ten opzichte van slechts 10% in 1970. Institutionelen handelen veel meer, en proberen op korte termijn winsten te behalen.
Analysehorizon
Ik mag dan wel hopen om een aandeel voor altijd te kunnen behouden, maar zeker kan ik hiervan nooit zijn. Mijn beleggingshorizon mag dan wel 30 jaar zijn, mijn analysehorizon is dat niet. Meer dan 2 jaar op voorhand inschatten is niet mogelijk.
Je kan niet verwachten van beleggers of analisten om de toekomst van een bedrijf op langer dan 2 jaar in te schatten. Om de toekomst van een bedrijf te voorspellen moet je dan ook steeds werken met schattingen, zelfs al zijn deze gebaseerd op cijfers en prestaties uit het verleden, dan nog blijven het schattingen. In het Engels is er het mooie woord “Guesstimates” voor, schattingen die men moet maken zonder voldoende informatie.
Als zelfs het management van een bedrijf, en dan bedoel ik ook de zeer conservatieve en kwalitatieve managers, er niet in slagen om steeds juiste voorspellingen te doen over hun eigen bedrijf, wie kan het dan wel? Ik doel hier op Colruyt dat zijn winstprognose heeft gemist en Van de Velde dat onder zijn eigen doelstellingen bleef. Als zij het niet kunnen mogen beleggers en analisten zich geen illusie maken dat zij dit wel kunnen.
Zelf heb ik dit in het verleden ook mogen ondervinden. Wij zagen in onze sector ook wel de bui hangen, maar de impact en de snelheid heeft iedereen verrast. In minder dan 3 jaar was het een heel andere wereld, dit zowel voor ons en onze collega's als ook voor onze leveranciers en fabrikanten, iedereen had deze evolutie verkeerd ingeschat.
8 jaar is levenslang in de economie
50% meerwaardebelasting wanneer U een aandeel minder dan 1 jaar in portefeuille houdt. Dat is wat Elio Di Rupo voorstelt met zijn nota. Dat is nog niet alles, voor een verkoop van het aandeel binnen 1 tot 8 jaar nog steeds 25% belastingen op de meerwaarde. Veel gekker moet het niet worden.
Het eigenlijke doel van de beurs, kapitaalverschaffer voor bedrijven, komt hiermee in het gedrang. De liquiditeit zal opdrogen en bedrijven zullen elders hun financiering moeten zoeken. Op acht jaar tijd kunnen bedrijven en sectoren ontstaan en terug verdwijnen.
Wij als gewone beleggers blijven achter met spaargeld dat ofwel niets opbrengt of waar wederom te veel belasting op moet worden betaald. Dit spaargeld hebben we ook enkel kunnen bekomen door reeds zeer veel belastingen te betalen. Hebben we ons deel nog niet gedaan? Bovendien zullen we allemaal moeten aankloppen bij de overheid als we niet toekomen met ons pensioen.