Bent U al lid van een beleggersvereniging? Zoniet, lees dan snel hieronder waarom je dit wel wilt worden!
Waarom lid worden van een beleggersvereniging?
Om te beginnen de meest voor de hand liggende, maar ook belangrijkste reden. Beleggersverenigingen zijn opgericht voor ons, de particuliere beleggers.
De vereniging bestaat dan ook uit gelijk gestemde zielen, we hebben allemaal hetzelfde doel. Enkel onze methodes (fundamentele vs technische analyse,…) kunnen verschillen, maar komen bij deze verenigingen allemaal aan bod.
Het voornaamste doel van beleggingsvereniging is onafhankelijke informatie bezorgen aan zijn leden.
Dit doen ze op verschillende manieren.
Bedrijfsbezoeken
Eén van de mooiste manieren vind ik persoonlijk het organiseren van bedrijfsbezoeken.
Een kijkje nemen achter de schermen van het bedrijf. Het bedrijfsproces doorlopen, zien hoe iets wordt geproduceerd, verpakt, de logistiek,marketing,… Uiteraard kan nooit alles worden bekeken omwille van veiligheid en het beschermen van bedrijfsgeheimen.
Bij de meeste van deze bedrijfsbezoeken heb je als belegger ook eens de kans om een vraag rechtstreeks te stellen aan iemand van het management en/of de CEO op een meer informele manier dan op de jaarvergadering. Persoonlijk vind ik dat wanneer een CEO tijd maakt voor de gewone beleggers dit veel zegt over zijn mentaliteit, en het respect voor de “kleine” aandeelhouders.
Info Avonden
Verder organiseren ze ook nog info-avonden, tot zelfs hele dagen. Zo heeft de VFB een heuse VFB happening in het begin van het jaar, en in september “De dag van de Tips”. Deze dagen bestaan dan uit een hele reeks voordrachten gegeven door economen, analisten en bedrijfsleiders. Verder worden er nog workshops georganiseerd en is het mogelijk een bezoekje te brengen en praten met mensen van de aanwezige bedrijven.
In Nederland is er een gelijkaardig evenement dat de naam “Dag van de Belegger” draagt.
Deze dagen zijn zeker de moeite om te bezoeken, als het al niet voor bovenstaande is, dan misschien wel om in contact te komen met mensen met dezelfde interesse.
Magazines
Een andere manier om informatie tot bij hun leden te krijgen zijn hun eigen magazines.
De frequentie en opbouw kunnen verschillen tussen de verschillende verenigingen, maar ze staan allemaal boordevol interessante informatie zoals interviews met economische experten en bedrijfsleiders. Verder vinden we nog fundamentele en technische analyses van bedrijven, informatie over grondstoffen, obligaties, ETF,…
Onderrichten van beleggers
Een tweede doel is het onderrichten en vormen van beleggers. Dit gebeurd hoofdzakelijk door het organiseren van cursussen. Zo zijn er cursussen fundamentele analyse, technische analyse, hoe online beleggen, opties, obligaties,…
In de VS worden er zo ook al webinars georganiseerd. Een webinar is een online meeting waarbij de spreker live zijn voordracht kan geven en de kijkers hun vragen kunnen stellen. Voordeel hiervan is dat een verplaatsing wordt uitgeschakeld (met andere woorden, je kan in je luie zetel blijven zitten met de laptop op de schoot), en dat er oneindig veel plaatsen beschikbaar zijn die allen een goed zicht hebben op de presentatie. Daarnaast kunnen ze ook worden opgenomen om later te herbekijken. Misschien een tip voor onze verenigingen in Vlaanderen en Nederland.
Beleggers activisme
Een beleggingsvereniging kan ook actief optreden voor zijn leden. Zo kunnen zij collectief de belangen verdedigen van de individuele aandeelhouders. Ook kunnen ze uw stem uitbrengen op de algemene vergadering van een bedrijf.
De VFB doet dit niet vaak. De VEB (Vereniging van effectenbezitters) in Nederland doet dit wel regelmatig. Als lid neemt U gratis deel aan de collectieve acties.
Goedkoop
Als laatste krijg je ook nog kortingen op boeken, voordrachten,… uiteraard allemaal over beleggen.
En het beste van allemaal, je krijgt dit tegen een spotprijs.
Zo kost het lidgeld voor de VFB 35 € per jaar. Alleen de 10 magazines die ze hiervoor opsturen zijn dit meer dan waard.
Het lidgeld van de VEB is 70 €, maar hier krijg je dan ook 26 x het beleggingsmagazine “Effect”.
De American Associaton of Individual Investors ( AAII) rekent 29$ voor 12 magazines of 290$ om lid te worden voor het leven.
Je kan een overzicht van alle Europese verenigingen vinden op Euroshareholders, de overkoepelende organisatie van alle Europese beleggersverenigingen.
De Nederlandse VEB vindt U hier
De Vlaamse VFB kan U vinden door op deze link te drukken.
In de VS vind ik 2 verenigingen terug, de AAII en de Better Investing Community of NAIC.
Kortom, wanneer je actief bezig bent met beleggen, als beginner, gevorderde of als professional, de beleggingsverenigingen bieden een enorme waarde. Ik raad je dan ook aan om lid te worden.