Beleggen risicovol? Niet beleggen is pas echt gevaarlijk!

Sam Hollanders

“Ik wil niet beleggen in aandelen. Ik vind beleggen te gevaarlijk!

Dit, of een variant hierop, krijg ik heel vaak te horen als ik vertel wat ik doe.

Beleggen wordt vaak gelijkgesteld met speculeren en de meeste mensen voelen zich beter als ze niet beleggen in de aandelenmarkten. Ze verkiezen de “veiligheid” van (staats)obligaties en (verkeerd verkochte) verzekeringen/spaarproducten zoals tak21 en tak23.

Het verbaast me dat heel veel, ook hoger opgeleide, mensen er van overtuigd zijn dat beleggen in aandelen zo riskant is.

Dit zeker omdat ze eigenlijk nu al veel meer risico nemen door te luisteren naar adviseurs die hen enkel hun eigen producten kunnen slijten. Vaak producten met hoge kosten waar ze nooit iets op zullen verdienen.

Beleggen is inderdaad niet zonder risico, maar ook met de auto rijden, fietsen, zwemmen of de weg oversteken is risicovol.

Met de juiste begeleiding en lessen van onze ouders leren we deze zaken nochtans relatief makkelijk en op jonge leeftijd.

Het spijtige is dat er niet veel ouders zijn die hun kinderen leren omgaan met geld, en dan heb ik het niet over de uitgave kant, maar over sparen en beleggen. En daarom groeien zoveel mensen op met het idee dat beleggen risicovol of gevaarlijk is.

De waarheid is…

De waarheid is dat beleggen niet gevaarlijk is. Het wordt vaak als risicovol voorgesteld door analisten, beheerders van fondsen, financiële adviseurs en beleggingsgoeroes, het liefst van al met veel dure vaktaal.

Hoe meer ze u kunnen overtuigen dat beleggen risicovol is, hoe makkelijker dat het is om u hun producten te verkopen.

De algemene visie bij de meerderheid van de mensen (ook onder mijn vrienden) is dat beleggen veel te gevaarlijk is en dat je alleen maar geld verliest.

Gek genoeg dromen ze wel bijna allemaal om ooit rijk te worden. Als je hen echter vraagt hoe ze het gaan doen, dan is het antwoord “Door hard te werken en geld te verdienen”.

Hard werken is zeker een deugd, maar waarom zou ook uw geld niet hard mogen werken voor u?

Geld is tenslotte daar om u te dienen. En de enige manier om meester te zijn over uw geld is om uw geld te laten werken voor u … door het sneller te laten groeien dan de inflatie.

Beleggen is risicovol wanneer …

Ik wil u hier niet trachten te vertellen dat beleggen zonder enige risico is, want dat zou een leugen zijn. Beleggen houdt inderdaad risico in. Maar dat risico wordt enkel onbeheersbaar als je het niet wil herkennen en toch gaat experimenteren zonder kennis van zaken.

Als je niet begrijpt wat je doet, of als je niet genoeg weet welke risico’s er verbonden zijn aan beleggen, dan is beleggen inderdaad heel gevaarlijk.

Er zijn voorbeelden genoeg te vinden van mensen die in de crash van 2008 veel geld verloren zijn. Maar vraag hen eens wat ze echt kenden van beleggen, en of hij/zij zelf zijn onderzoek gedaan hebben, of alleen maar geluisterd hebben naar aandelentips van vrienden, familie en brokers (die commissie verdienen als je handelt).

Net zoals je een zwemleraar neemt om je kind te leren zwemmen, moet je ook jezelf onderrichten als je wil beleggen.

Gelukkig hoeft leren beleggen niet duur te zijn, je kan leren van de fouten van anderen en niet die van jezelf!

Er zijn genoeg mentors te vinden (zoals Warren Buffett, Benjamin Graham, Joel Greenblatt) en heel veel literatuur (zoals hun boeken, brieven aan aandeelhouders) wat u allemaal kan helpen en waar u veel van kan leren als belegger.

Bij SMART Capital probeer ik niet gewoon aandelentips te geven, maar de lezers echt het bedrijf te leren kennen en duiden wat ik belangrijk vind en waarom, zodat ieder voor zich intelligente en onafhankelijke beslissingen kan maken.

Warren Buffett deed ooit volgende uitspraak -”Risico komt van het niet weten wat je doet”- Door u zelf meer te leren over beleggen, zal je weten wat je doet. Op deze manier neem je betere beleggingsbeslissingen en verlaag je het risico.

Kortom, beleggen in aandelen is niet zo risicovol, als je weet hoe je het goed moet doen.

Advies aannemen van mensen die niet weten waar ze het over hebben, of een ander motief hebben … dat is gevaarlijk.

Maar het grootste risico is om niet te beleggen!

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp