Beleggen in ondergewaardeerde aandelen: Koers Winst verhouding

Sam Hollanders

Dit artikel is het tweede in de reeks “Beleggen in ondergewaardeerde aandelen” Naast de koers winst verhouding welke in dit artikel wordt besproken zijn er nog 6 andere goede methodes om ondergewaardeerde en koopwaardige aandelen te vinden.

Even kort samengevat. In deze reeks gaan we op zoek naar koopwaardige aandelen. Een koopwaardig aandeel is een kwaliteitsaandeel tegen een redelijke prijs, of een goed aandeel dat goedkoop genoteerd staat.

Dankzij computers en databases is makkelijker geworden om op enkele criteria van kwaliteitsaandelen te zoeken, echter bepalen of een bedrijf een uitstekend, een goed, middelmatig of slecht bedrijf is, vraagt nog steeds menselijk redeneringsvermogen. Daarom is het veel makkelijker om als eerste op zoek te gaan naar goedkope aandelen.

We noemen dit filteren van aandelen op bepaalde criteria “screenen”. In vorige post werd het criteria koers boekwaarde besproken. In deze post gaan we dieper in op koers winst.

Koers Winst verhouding

De koers winst verhouding, afgekort K/W of in het Engels P/E, price earnings, is één van de meest gebruikte methodes om snel te bepalen of een aandeel goedkoop of duur is. Het is bovendien zeer makkelijk te berekenen. Je berekent deze door de koers van een aandeel te delen door de winst per aandeel.

Wanneer je deze berekening hebt uitgevoerd bekom je een verhoudingsgetal. Dit getal duidt aan hoeveel jaar het duurt om bij een gelijkblijvende winst je investering volledig terug te verdienen.

Bijvoorbeeld, het lingeriebedrijf Van de Velde noteert vandaag aan een K/W van 13,30. Bij een gelijkblijvende winst zou je dus binnen 13 jaar 3 maanden en 18 dagen je investering hebben terugverdiend.

Een ander voorbeeld is Linkedin dat donderdag 19 mei 2011 voor de eerste keer op de beurs noteerde. Het starte de dag tegen $45 met een koers winst verhouding van 250! Later op de dag piekte Linkdin op $122 om tegen het slot terug te vallen tot onder de $100. Laten we even kijken naar de mensen die $100 hebben betaald. Bij gelijkblijvende winst zal het 598 jaar duren voor je investering is terugverdiend.

Uiteraard wil het in zo'n gevallen zeggen dat de beleggers geloven dat de winst spectaculair zal groeien. In het geval van Linkedin wil dit wel zeggen, dat indien je net zoals bij Van de Velde je geld in minder dan 14 jaar wil terugverdienen, de winst jaarlijks moet stijgen met meer dan 50%. Elke anderhalf jaar moet de winst verdubbelen, en dit voor 14 jaar lang!

Ik moet U dan ook niet vertellen dat de beleggers hier te optimistisch zijn. Wat is de kans dat Linkedin een tweede Apple verhaal is? Het doet eerder denken aan de dot com hype.

Wat is duur en wat is goedkoop?

Een koers winst verhouding van 12 tot 15 wordt bekeken als een normale waardering. Boven de 18 als eerder duur, en onder de 10 als goedkoop. Bedrijven die daarentegen onder de 5 staan kan U beter wat uitgebreider bekijken, dit kan een signaal zijn dat er iets aan de hand is.

Verder moet je opletten dat de winst gebruikt wordt van het laatst afgesloten boekjaar, en niet de verwachte winst van het huidige jaar. Normaal staat dit onderscheid duidelijk aangegeven.

Ook voor deze ratio hebben studies aangetoond dat over een lange periode, uit een index, de aandelen met een lage K/W als geheel, beter presteerden dan de index zelf.

Niet perfect

Zoals boven aangegeven is ook deze ratio niet perfect. Het houdt geen enkele rekening met de groei van het bedrijf. Zo kunnen sterke groeiers aan hoge koers winstverhoudingen toch goedkoop zijn, en omgekeerd kunnen bedrijven met een lage K/W toch duur zijn. Dit omdat ze bijvoorbeeld een negatieve winstevolutie kennen, of een éénmalige hoge winst hadden het vorige boekjaar.

De PEG-ratio probeert een oplossing te bieden voor bovenstaand probleem.

Lees de volledige artikelreeks

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp