Dit artikel is het vierde in de reeks “Beleggen in ondergewaardeerde aandelen” Naast het Dividendrendement welke in dit artikel wordt besproken zijn er nog 6 andere goede methodes om ondergewaardeerde en koopwaardige aandelen te vinden.
Het screenen van aandelen op basis van dividendrendement was ook in het verleden al een zeer makkelijke methode. Men kon makkelijk de krant er bij nemen en op het zicht de aandelen selecteren welke het hoogste dividendrendement hebben. Computers hebben er voor gezorgd dat we de lijstjes kunnen sorteren.
De bewering is dat in de loop van tijd bepaalde aandelen een onderwaardering krijgen die niets te maken heeft met de performance van het bedrijf, een hoog dividendrendement zou wijzen op deze onderwaardering. Als je maar geduldig bent dan zal de waarde van deze aandelen zich herstellen.
Dogs of the Dow
Ook deze selectiemethode wordt niet enkel gebruikt als startpunt, maar ook als manier om een portefeuille te beheren. De bekendste is de “Dogs of Dow”. Deze portefeuille wordt gevuld met aandelen geselecteerd volgens de principes uit het boek “Beating the Dow” van O'Higgins and Downes, gepubliceerd in de jaren 80.
Voor de Dogs of the Dow worden de tien aandelen met het hoogste dividendrendement gekozen uit de 30 aandelen van de Dow Jones Industrial Average, of kortweg Dow Jones. Jaarlijks worden deze aandelen verkocht, en worden de 10 die dat jaar het hoogste dividendrendement bieden gekocht. De Dogs zouden sinds 1973 de index met ongeveer 6% hebben geklopt. Er bestaan nog een aantal varianten op deze methode, maar dit zou ons te ver van het onderwerp brengen.
Er is reeds veel inkt gevloeid over deze theorie. Langs de ene kant lees je dat deze methode de index klopt, aan de andere zijde heb je schrijvers die zeggen dat deze methode dood is. Wat mij opvalt in de studies en het cijfermateriaal van diegenen die zeggen dat de methode dood is, is dat ze geen rekening houden met de dividenden. Ze kijken enkel naar de performance van de portefeuille ten opzichte van de index.
Voor een methode gebaseerd op dividenden is dit eerder vreemd. Het doet mij nog meer nadenken als je leest hoeveel dividenden uitmaken van het totale rendement van een investering. Een concreet cijfer kan ik hier spijtig genoeg niet meegeven. Op de ene plaats lees ik dat dividenden 40% uitmaken van het geheel, ergens anders lees ik dat dit meer dan de helft zou zijn.
Het voordeel van deze methode is dat je niets moet kennen van de beurs en beleggen om dit toe te passen. Bovendien is dit een zeer makkelijke, passieve en lage kosten methode. Het risico is, dat je er niets van kent. Verder kan je slecht nieuws horen over één van de bedrijven in portefeuille en je mag niet reageren.
Als Belg, en ook als Nederlander is deze methode niet inzetbaar op lokale aandelen. Enkel selecteren uit de BEL20 of AEX geeft ons een te klein aandelen spectrum. Selecteren uit de Euronext of Eurostoxx heeft dan weer als nadeel dat er veel aandelen zullen bijzijn uit andere Europese landen, met als gevolg dubbele belastingen op onze dividenden.
Voordelen en nadelen van hoge dividend aandelen
Momenteel hebben deze aandelen een hoger rendement dan overheidsobligaties. In veel gevallen zijn ze bovendien nog veiliger ook.
Deze aandelen worden aanzien als stabiel en kwalitatief. In slechte beurstijden fungeert het dividend als steun voor de beurskoers.
Een eerste nadeel is dat deze aandelen in tijden van euforie op de beurzen slechter presteren dan het gemiddelde.
Het dividendrendement wordt berekend op het dividend van het voorgaande jaar, er kunnen ondertussen evoluties zijn welke het dividend van het huidige jaar in gedrang kunnen brengen. Hierdoor kan het zijn dat het bedrijf helemaal niet goedkoop of aantrekkelijk is. Ik denk bijvoorbeeld aan zowat alle banken in 2008 of BP in 2010.
Aandachtspunten om de selectie op basis van dividendrendement te verbeteren
Indien U toch graag aandelen zou selecteren enkel op basis van het dividendrendement, zonder verdere uitgebreide analyse, geef ik U nog twee aandachtspunten mee welke uw succesratio stevig kunnen verhogen.
Als eerste dient U te kijken of het dividend niet alleen hoog is, maar tevens ook groeiend. Een bedrijf dat de laatste 5 à 10 jaar zijn dividend stelselmatig kan verhogen, is waarschijnlijk een veel stabieler, groeiend bedrijf, dan een bedrijf die verschillende keren moet verlagen, of al enkele jaren het dividend niet heeft verhoogd.
En ten tweede, zoek naar bedrijven die een payout ratio hebben van minder dan 60%. De payout ratio geeft aan welk deel van de netto winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Als deze ratio onder de 60% is, houden de bedrijven genoeg financiële middelen over om te groeien, of overnames te realiseren zonder dure financiering. Bovendien kan men in slechte periodes deze buffer gebruiken om het dividend te kunnen handhaven.
Lees de volledige artikelreeks
- K/B: Koers Boekwaarde verhouding ook wel bekend als P/B
- K/W: Koers Winst verhouding ook wel bekend als P/E
- PEG: Price Earnings Growth; Koers winst gemeten tegen groei
- Dividend Rendement
- Benjamin Graham NCAV methode: Net Current Asset Value; netto courante waarde
- Magische Formule van Joel Greenblatt
- Piotroski Score