Beleggen in ondergewaardeerde aandelen: de Piotroski F-Score

Sam Hollanders

Dit artikel is het zevende en laatste in de reeks “Beleggen in ondergewaardeerde aandelen” Naast de Piotroski F-Score welke in dit artikel wordt besproken zijn er nog 6 andere goede methodes om ondergewaardeerde en koopwaardige aandelen te vinden.

Joseph D Piotroski

Joseph Piotroski is een Amerikaanse professor gespecialiseerd in accountacy en financiële rapportering, hij is geen financiële analist of hedgefund manager. Sinds oktober 2010 geeft hij les aan de Stanford University Graduate School of Business. Voordien gaf hij les aan de University of Chicago Graduate School of Business.

Voor de beleggersgemeenschap is hij bekend van zijn werkstuk dat hij schreef in 2000.
Deze paper draagt de naam “Value Investing: The Use of Historical Financial Statement Information to Separate Winners from Losers” (klik om te downloaden).

In dit werkstuk onderzocht Piotroski of via een simpele strategie, gebaseerd op fundamentele analyse van de boekhouding, men een verschil zou kunnen maken voor beleggers.

Piotroski paste zijn systeem toe op de 20% van de aandelen met de laagste koers boekwaardeverhouding. Door dit als eerste criteria toe te passen zorgde hij ervoor enkel echte “waarde” bedrijven over the houden, maar het werkt op eender welke set van aandelen. Het is ook al toegepast op Magische Formule aandelen en NCAV bedrijven.

Piotroski F-Score

Piotroski ondervond dat enkel de aandelen kopen die een lage K/B hadden, niet voldeed op de lange termijn. Veel van de bedrijven die tegen deze lage verhouding noteerden, verdienden dit ook. (bijvoorbeeld door slechte vooruitzichten, winstgevendheid,…)

Piotroski besloot om op deze aandelen nog enkele testen van financiële sterkte toe te passen. En zo ontstond de Piotroski F-score. De F-Score test op 9 punten. Elk van de 9 criteria kan een punt opleveren. Aandelen die 9 punten scoren zijn uitstekend, en degene die 0 halen zijn rommel.

De aandelen werden gescand op basis van 3 maatstaven: Rendabiliteit, sterkte van de balans, inclusief gebruik van schulden, en de efficiëntie.
De winstgevendheid werd getest op 4 punten:

  • Return On Assets (ROA), rendement op de activa, is positief. (Ja = 1, neen = 0)
  • ROA is hoger dit jaar dan het vorige jaar.
  • Cashflow is positief.
  • Cashflow is groter dan ROA.

Daarna wordt de liquiditeit, de herkomst van de middelen en het gebruik van schulden getest ( sterkte van de balans):

  • Er is geen stijging van het aantal uitstaande aandelen.
  • Lagere schuldratio ten opzichte van vorig jaar. Meer bepaald de lange termijnschulden ten opzichte van de activa.
  • De liquiditeit is verbeterd. Dit wordt gemeten met de current ratio. De current ratio is de verhouding tussen de vlottende activa en kortlopende schulden.

En als laatste wordt er getest op efficiëntie:

  • Een hogere bruto marge ten opzichte van vorig jaar
  • Een hogere omloopsnelheid van de activa ten opzichte van vorig jaar, met andere woorden de verhouding van omzet ten opzichte van activa stijgt.

De Piotroski F-Score werkt in 2 richtingen.

Aandelen die een F-Score halen van 8 of 9 zijn aandelen welke we als waardebeleggers zouden kunnen kopen. Uiteraard gaan we deze nog eerst onderwerpen aan een grondige analyse.

Voor de resultaten van de Piotroski F-Score op Europese aandelen verwijs ik weer naar de studie van de collega's bij Value-investing.eu welke U in de post over de Magische Formule kan downloaden.

Maar dit is niet alles. De Piotroski F-score kan ook gebruikt worden om uit te zoeken welke aandelen je zou kunnen shorten. (Shorten is het verkopen van aandelen die je niet hebt, in de hoop dat je deze later goedkoper terug kan aankopen). De aandelen met een F-score van 0 tot 2 zijn dan aandelen die hiervoor in aanmerking komen.

Zelf, als optimist, gebruik ik de methode liever om koopwaardige aandelen te vinden. Het opwaarts potentieel van een aandeel is in theorie onbeperkt, terwijl je toch “maar” 100% kan dalen. Of misschien is het mijn opvoeding van niet uit te geven wat je niet hebt.

Kan U deze screener toepassen?

Voor de gewone belegger is deze methode moeilijker toepasbaar is. Er zijn maar liefst 9 punten waaraan we de 20% laagste koers-boekwaarde aandelen aan moeten onderwerpen. Gelukkig is het voor computers met een degelijke database niet moeilijk deze er uit te halen.

Maar net zoals de Magische Formule en de NCAV methode is het niet makkelijk screeners te vinden voor Europese aandelen.

Het voordeel van deze methode ten opzichte van de Magische Formule is dat deze ook rekening houdt met de financiële gezondheid van het bedrijf. Het nadeel ten opzichte van de Magische Formule is dat indien je de score manueel moet uitrekenen, zelfs met de hulp van computers, deze redelijk tijdsintensief is.

De Piotroski F-Score is een startpunt

Met het risico om in herhaling te vallen, ook de Piotroski F-Score is een goed startpunt voor een verder onderzoek naar de bedrijven die uit de selectie komen.

Net zoals bij alle andere methodes is het belangrijk dat elke aankoop of verkoop van een aandeel gebaseerd is op een grondige studie en analyse van het onderliggende bedrijf.

Lees de volledige artikelreeks

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp