Beleggen in ondergewaardeerde aandelen: De Magische Formule

Sam Hollanders

Dit artikel is het zesde in de reeks “Beleggen in ondergewaardeerde aandelen” Naast de Magische Formule van Joel Greenblatt welke in dit artikel wordt besproken zijn er nog 6 andere goede methodes om ondergewaardeerde en koopwaardige aandelen te vinden.

Joel Greenblatt

Net zoals bij Benjamin Graham even een korte nota over Joel Greenblatt. Uitgebreidere artikels volgen later.

Joel Greenblatt is oprichter van Gotham Capital, een hedgefonds die sinds 1985 fantastische returns heeft gekend. Daarnaast is Greenblatt ook auteur. Tot op heden zijn er drie boeken van hem verschenen. Ook deze zullen later besproken worden.

  • You can be a stock market genius.
  • The little book that beats the market
  • The big secret for the small investor

Het is in zijn tweede boek, The little book that beats the market, dat de magische formule aan bod komt.

De Magische Formule

De Magische Formule is beter dan al de voorgaande methodes op één belangrijk punt. De formule selecteert goede bedrijven wanneer deze goedkoop zijn. Dit in tegenstelling tot eerst goedkope bedrijven zoeken zoals bij alle voorgaande methodes, en dan bepalen welke de goede bedrijven zijn.

De magische formule selecteert de goede bedrijven door deze te sorteren op ROIC of Return On Invested Capital. De meningen zijn verdeeld wat er nu net met deze return wordt bedoeld. Voor de ene is het de bedrijfswinst, voor de andere de operationele winst. Verder wordt er nog onderscheid gemaakt tussen voor of na belastingen. Met Invested Capital bedoelen ze alle middelen die zijn aangewend om tot deze winst te komen. Ook wel omschreven als alle activa ( kort en langlopend) – cashoverschot – niet rentedragende schulden (bv leveranciers schulden).

In essentie maakt het niet zo heel veel uit welke vorm van return of winst U gebruikt, zolang U maar steeds dezelfde berekeningswijze gebruikt. Ikzelf heb in het verleden steeds gebruik gemaakt van de nettowinst na belastingen.

Joel Greenblatt sorteert nu al deze bedrijven van hoog naar laag, waarbij het bedrijf met de hoogste ROIC het nummer 1 krijgt, de volgende nummer 2 en zo verder.

De volgende stap is de bedrijven sorteren van goedkoop naar duur. Dit doet Greenblatt door middel van de Earnings Yield, de winst op de marktkapitalisatie of ondernemingswaarde (zeg maar de prijs op de beurs).

Kort door de bocht zouden we dit kunnen vervangen door een omgekeerde koers/winst verhouding. Een koers winst van 12 is dan een Earnings Yield van 8,33%. Dit is niet geheel zoals Greenblatt deze gebruikt, maar is voor de kleine belegger wel makkelijker berekenbaar, en een makkelijk verkrijgbaar gegeven.

Ook deze worden gesorteerd van hoog naar laag. Het bedrijf met de hoogste Earnings Yield is het goedkoopste bedrijf en krijgt nummer 1 mee. Dit passen we toe op heel de lijst.

Als laatste stap dienen we volgnummers die het bedrijf in beide lijsten heeft gekregen met elkaar op te tellen. Dit is zijn Magische Formule Score. Wanneer we de bedrijven sorteren op deze Magische Formule Score, zijn de bedrijven met de laagste score de bedrijven die we zoeken.

Let wel op, Joel Greenblatt filtert alle nutsbedrijven en bedrijven uit de financiële sector zoals banken en verzekeringen er eerst uit. Deze mogen niet mee opgenomen worden in de Magische Formule.

Nu is het de bedoeling uit onze nieuwe lijst de 20 tot 30 bedrijven met de laagste Magische Formule Score te kopen. Greenblatt raadt wel aan deze niet allemaal ineens te kopen, maar bijvoorbeeld nu 5-7 aandelen, en dan na enkele maanden opnieuw 5 tot 7 aandelen.

Deze aandelen worden daarna één jaar in portefeuille gehouden, waarna we deze verkopen en vervangen door nieuwe bedrijven die we op dezelfde manier hebben gevonden.

Werkt de Magische Formule ook voor Europese aandelen?

Greenblatt ondersteunt deze formule met studies waarbij over 17 jaar de Magische Formule 30,8% rendement haalt ten opzichte van 12,4% van de S&P.

Ook voor Europese aandelen werkt de Magische formule. U kan via volgende link: Magische Formule Backtest op Europese aandelen een studie downloaden gemaakt door collega's van value-investing.eu. Gedurende de periode 13/06/1999 tot 13/06/2010 haalt de magische formule een rendement van 8,66% gemiddeld per jaar ten opzichte van -2,14% voor de Eurostoxx.

De Magische Formule werkt omdat niet iedereen deze gebruikt. Met de bewijzen van boven vraag je je af waarom eigenlijk niet iedereen deze gebruikt. De eerste reden is omdat deze formule een lange termijn methode is. Het gebeurt op korte termijn (tot 3 jaar) dat deze formule slechter presteert dan de index.

Vermits de focus van de meeste beleggers op korte termijn is wordt deze formule snel opzij geschoven.

Dé voordelen van de Magische Formule?

Voor mij zijn de voordelen van deze formule dat ze met gebruik van de juiste websites en tools makkelijk en weinig tijdsintensief is.
Ten tweede is dit een mechanische methode. Met een mechanische methode worden emoties uitgeschakeld. Emotioneel handelen is het grootste gevaar dat er bestaat voor je eigen portefeuille.

En als laatste zegt deze formule ook duidelijk wanneer je moet verkopen, wederom iets dat menselijke beoordelingsfouten uitschakelt.

De Magische Formule is een startpunt

Joel Greenblatt (en ook ik in InvestAlysis) gebruikt de Magische Formule als startpunt. Na deze selectie worden bedrijven grondig geanalyseerd.

Volgens Greenblatt steunt een goede beleggingsmethode op:

  • Eenvoud
  • Gezond Verstand
  • Focus, ook wanneer het tijdelijk minder gaat
  • Onafhankelijkheid
  • Zorgvuldig onderzoek

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp