Beleggen, een heel leven lang

Sam Hollanders

Bij het analyseren van Sofina kwam ik volgende quote van de voorzitter van de raad van bestuur, David Verey, tegen:

“Het werk van een belegger is nooit ten einde. Investeren is een ononderbroken activiteit. Graag brengen wij er op jaarbasis verslag van uit, maar het is en blijft een doorlopend verhaal.

Onze inspanningen van nu zullen zich vertalen in de resultaten van morgen. Voor elk van onze beslissingen zal alleen de tijd uitwijzen of wij uiteindelijk de meest verstandige keuzes gemaakt hebben” David Verey (voorzitter Sofina)

Persoonlijk vind ik dit heel mooi verwoord waar ik zelf ook vaak mee geconfronteerd word. Je wil elk jaar het liefst topresultaten neerzetten. Maar het is nu eenmaal eigen aan beleggen dat dat niet elk jaar zal lukken.

Je weet nooit op voorhand of je inschattingen die je maakt zullen worden behaald door het bedrijf, zullen overtroffen worden of dat je te positief gestemd was. Er kunnen gaandeweg flinke veranderingen optreden op technologisch gebied, alternatieve producten op de markt komen,… .

Als je dan op vaste tijdstippen een foto neemt, zoals bijvoorbeeld een jaarverslag voor Sofina, of de maandelijkse bespreking van de portefeuille in dit blad, dan vertellen de cijfers vaak niet het hele verhaal.

Emoties vs ratio

Zo kan het zijn dat er in de portefeuille een aantal posities zitten die zeer mooie rendementen laten zien, maar die op het einde zitten van hun houdbaarheid.

En aan de andere kant zit er misschien een aandeel in dat redelijk recent werd aangekocht en op 20% verlies staat.

Gevoelsmatig lijkt het dan alsof die aandelen met tientallen en soms honderden procenten winst ook de beste aandelen zijn van dat moment en die verliezer de slechtste.

Vaak is echter het tegendeel de waarheid. Het potentieel van de verliezer is vaak veel groter. En verstandelijk begrijpt iedereen dat wel, maar toch durven op de beurs emoties de bovenhand nemen.

Mensen worden verliefd op aandelen (de winnaars) en panikeren vaak bij verliezen.

Beleggen verveelt nooit

Het werk is nooit teneinde klopt ook 100%. Je bent inderdaad constant bezig met je beleggingen, is het niet om nieuwe aankoopkandidaten te vinden, dan is het wel het opvolgen van je huidige posities en veranderingen in de markt monitoren. Beleggen kan je je hele leven doen, zonder dat het ooit gaat vervelen.

En het is ook zo dat alle inspanningen die we vandaag leveren pas later vruchten zullen afwerpen, dat kan morgen zijn, maar ook pas binnen een jaar of zelfs nog langer.

Frustrerend voor mij is dat al dat werk vaak niet wordt gezien. Enkel de beslissingen van een aan- of verkoop komen tot uiting. Pas als ik beslis een aandeel te kopen of verkopen, maak ik er een verslag van. Al het werk van (gedeeltelijke) analyses van tientallen andere bedrijven per jaar verdwijnt bij mij in de spreekwoordelijke schuif of prullenmand.

Of de beslissingen van aan te kopen, of ze in de schuif of prullenmand te deponeren, de juiste beslissingen waren, zal enkel de tijd uitwijzen.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp