Basisbeginselen van Beleggen: Value Investing

Sam Hollanders

Wat is Value Investing

Waarde Beleggen of Value Investing is een term voor een stijl of wijze waarop men kan beleggen. Heel kort samengevat: waardebeleggers kopen 1€ voor 0,60€.

Dit principe wijkt af van de typische beleggersslogan om aandelen laag te kopen en hoog te verkopen. Voor een waardebelegger is de koers enkel een hulpmiddel, de echte waarde is belangrijker dan de koers.. Hij berekent de waarde van het bedrijf dat zijn aandacht heeft getrokken, en als hij dan naar de beurskoers kijkt en hij ziet dat hij dit aandeel aan 60% of minder van haar intrinsieke waarde kan kopen, dan slaat hij zijn slag.

Margin of Safety

Het belangrijkste principe van value investing is dan ook de Margin of Safety. Benjamin Graham bedacht dit principe begin vorige eeuw een schreef dit neer in wat ondertussen de bijbel voor waardebeleggers wordt genoemd, The Intelligent Investor.

Het principe is heel simpel, bij het waarderen van een bedrijf moeten we steeds schattingen maken over de toekomst. Vermits wij maar mensen zijn, maken we hiertegen vaak fouten. Om de impact van onze fouten te minimaliseren, kopen we enkel aandelen van bedrijven als we een voldoende grote veiligheidsmarge of Margin of Safety hebben ingebouwd.

Stel: je analyseert een bedrijf, en je komt tot de conclusie dat de intrinsieke of echte waarde van het bedrijf 100€ per aandeel is. Op de beurs kan je momenteel het aandeel kopen voor 60€, je ziet dit als een kans en je koopt het aandeel. Een jaar later blijkt dat je je bij je analyse toch iets te optimistisch hebt ingelaten over de groeiprognoses, met als resultaat dat het bedrijf 20% minder waard blijkt te zijn dan je eerder dacht.

De waarde van het bedrijf is dan nog steeds €80, vermits je aan €60 hebt gekocht, is er geen probleem en heb je nog steeds geen verlies, als je daarentegen tegen €100 had gekocht had je nu een verlies van 20% geleden.

Laat het duidelijk zijn dat ik hier over de waarde van het bedrijf spreek en niet over de beurskoers. Koersen schommelen, en kunnen soms ver onder of boven de werkelijke waarde van het bedrijf liggen. Een value investor wacht rustig af tot een aandeel van ondergewaardeerd naar overgewaardeerd gaat, en verkoopt pas dan.

Schatten Jagen

Ik bekijk value investing zelf vaak als schatten jagen. Als waardebelegger ga je steeds op zoek naar verborgen waarde in aandelen. Zoals reeds vermeld in het vorige artikel over fundamentele analyse zijn dit vaak de competitieve voordelen, zoals merken, patenten,…

Je zoekt steeds naar aandelen die door de markt ten onrechte goedkoop geprijsd zijn. En dat is nu net de moeilijkheid van waardebeleggen, wanneer is een aandeel terecht goedkoop en wanneer onterecht?

Op het webinar van 4 maart ga ik enkele aandachtspunten meegeven waar je best op let om terecht goedkope aandelen te vermijden.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp