Op 4 maart geef ik op vraag van de collega's van Monest een webinar over fundamentele analyse. Voor wie Monest niet kent: Monest werkt op basis van technische analyse, met een doorgedreven risico beheersing. Met andere woorden een heel anders uitgangspunt van waaruit BeursLoper werkt.
Om te weten op welk niveau ik voor de technische beleggers onder de leden van Monest kon starten, heb ik gemerkt dat er onder beleggers nood is aan een opfrissing of uitleg over de basis. Onder de titel “Basisbeginselen van Beleggen” zal hierover af en toe artikel verschijnen
Wat is Fundamentele Analyse:
Fundamentele analyse is, zoals de naam al doet vermoeden, de studie van de fundamentels van het bedrijf. Wat bezit het bedrijf? Welke schulden staan daar tegenover? Hoe maakt het bedrijf winst, en met wat,… ?
Dit in tegenstelling tot Technische Analyse welke de studie is van de beurskoers en het verhandelde volume.
Toekomst Voorspellen
Beide vormen van analyse (TA en FA) worden gebruikt om de toekomst te proberen te voorspellen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is ook bij fundamentele analyse het interpreteren van de cijfers iets wat op schattingen en prognoses is gebaseerd.
Te optimistische inschattingen kunnen leiden tot overdreven waarderingen, en omgekeerd durven hoge beurskoersen leiden tot te optimistische inschattingen.
Kortom Fundamentele Analyse is geen exacte wetenschap. Er dienen steeds schattingen te gebeuren over toekomstige groei van omzet, winst, cashflow,… .
Het grote voordeel is dat je meestal wel je schattingen kunt vergelijken met het effectieve gepresteerde resultaat uit het verleden. Als je dan je emoties onder controle houdt en niet te optimistische of te pessimistische inschattingen maakt, kan je wel degelijk een correcte waarde voor een aandeel bepalen.
Wat bestudeert de Fundamentele Analyse?
Met Fundamentele Analyse wordt de jaarrekening van een bedrijf bestudeerd. Een jaarrekening is een momentopname van het bedrijf. In deze jaarrekening kunnen we zien wat het bedrijf op een bepaalde datum (vaak 31/12) bezat, welke gelden ze nog moet ontvangen, hoeveel geld van de aandeelhouders er in het bedrijf aanwezig is, hoeveel schulden er zijn,… . Daarnaast kunnen we ook nog zien hoeveel omzet er gemaakt is in het afgelopen jaar, welke kosten daar tegenover staan, intresten,… .
In een volgend artikel, en op het webinar van 4 maart a.s., zal ik dieper ingaan op de verschillende onderdelen van de jaarrekening, en welke punten extra aandacht verdienen.
Naast deze cijfers bestudeert de fundamentele analyse ook minder tastbare zaken zoals:
- de strategie van het bedrijf
- wat zijn de producten
- wat is het marktaandeel
- wie is de eigenaar van het bedrijf
- wie bestuurt het bedrijf
- wie zijn de concurrenten
Vaak worden fundamentele analyse een waardebeleggen of in het Engels value investing, over één kam geschoren. Dit is echter niet helemaal correct.
Value investing is een welbepaalde manier van beleggen waarbij de beleggers op zoek gaan om 1 euro te kunnen kopen tegen €0,60 Deze manier van beleggen maakt gebruik van de fundamentele analyse om te bepalen welke prijs correct is, maar de fundamentele analyse is slechts een onderdeel van value investing, maar dat is opnieuw stof voor een volgend artikel en het webinar van 4 maart.