Apple vs Google: De Cijfers

Sam Hollanders

In verschillende artikels worden Google en Apple bij elkaar gezet en vergeleken. Meer recent werd zelfs het advies gegeven verkoop Apple, koop Google.

Omdat het vaak overgaat in subjectieve argumenten ten voordele van de ene of de andere wil ik eens dieper ingaan op de feiten en de cijfers, maar eerst even heel simpel vaststellen wat ze gemeenschappelijk hebben en wat niet.

Met Android en IOS domineren Google en Apple de smartphone en tablet markt. Google heeft er voor gekozen haar software publiek te maken, Apple maakt haar eigen hardware. Laat ons eerlijk zijn, met uitzondering van de Iphone is het maken van hardware geen fantastische business, het is dan ook veilig om te zeggen dat de marges van de Iphone lager zullen moeten.

Vanaf dat moment valt Apple op hetzelfde verdienmodel voor deze producten als Google, namelijk de verkoop van apps en andere software. Google heeft aangekondigd dat ze zich ook in de muziek zullen storten.

Het grote verschil is dat Google eigenlijk in de eerste plaats een zoekmachine is en hieruit veel reclame inkomsten kan puren. Apple heeft dan weer andere hardware zoals Imac, Macbook en Apple TV welke een samenhangend systeem kunnen vormen om de consument het leven makkelijker te maken. De kracht van Apple is dat alles onderling goed werkt, makkelijk te installeren is en stabiel blijft draaien.

Maar laten we naar de cijfers gaan kijken:

De Cijfers

De cijfers die ik hieronder noem zijn allemaal afkomstig van Yahoo Finance, en zijn geen eigen berekeningen. Helemaal onderaan geef ik u ook nog mijn waardering van beide bedrijven mee, maar het doel is in de eerste plaats te duiden op de verschillen in waardering op de beurs.

Alle cijfers zijn steeds ttm (trailing twelve months), met andere woorden deze hebben betrekking op de laatste 4 bekende kwartalen en zijn dus recenter dan het laatste afgesloten boekjaar

 

Apple Google
PE 10,24 27,40
PB 2,98 4,02
Enterprise Value/ Ebitda 6,73 15,53
Operationele marge 30,92% 25,30%
Winstmarge 23,46% 20,92%
Return on Equity 33,34% 16,36%
EBITDA/ aandeel 61,13$ 50,66$
Winst per aandeel 41,90$ 33,42$
Cash per aandeel 41,7$ 151$
Cashflow per aandeel 31,98$ 33,12$
Dividend 2,6% 0%

 

Conclusie

Aan bovenstaande cijfers is duidelijk te merken dat de markt een sterke voorkeur heeft voor Google.

Ik ben het er mee eens dat de toekomst er beter lijkt uit te zien voor Google dan voor Apple, maar zoals vaak lijkt de markt weer sterk te overdrijven.

Als we de cijfers zien, dan zien we dat de markt gemeten naar winst 2,68 keer meer wil betalen voor Google dan voor Apple. Ook gemeten naar EV/EBITDA bedraagt de premie 131%.

Dit terwijl zowel de operationele marge, de winstmarge en de ROE over de laatste 12 maanden voor Apple beter waren dan deze van Google, net als de EBITDA en de winst per aandeel. De vrije cashflow per aandeel is op 3% na gelijk.

Heel snel gerekend lijkt de markt een groei van ongeveer 27% per jaar voor de komende 10 jaar te verwachten, terwijl ze bij Apple op een krimp rekenen van 20% over dezelfde 10 jaar.

Zowel de groei bij Google, als de krimp van Apple lijken mij sterk overdreven. De intrinsieke waarde van Google reken ik op $665 . De waarde van Apple is volgens mij $543. Daarom Apple ($428,85) verkopen en Google ($915,89) kopen lijkt me aan de huidige koersen niet aan de orde.

 

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp