De voorbije week waren er de berichten dat we in de langste stierenmarkt aller tijden zitten.
Voor de duidelijkheid, een stierenmarkt blijft duren zolang er geen correctie van 20% in tussentijd is geweest. De discussie waarom we deze lange stierenmarkt kennen, laat ik over aan anderen. Ik zie de lage rentes namelijk als belangrijkste factor, en niet de stijging in bedrijfswinsten.
Binnenkort krijgen we waarschijnlijk een heleboel artikelen te verwerken die wijzen op 10 jaar na… (vul zelf in, bijvoorbeeld de val van Fortis, de ondergang van Lehman Brothers,…).
Maar is het allemaal zo’n rozengeur en maneschijn geweest?
Als we kijken naar de S&P en Amerika blijkbaar wel.
Hieronder de grafiek van de S&P500 voor zolang Google Finance het me toeliet deze te selecteren:

Zoals u kan zien een geweldige stijging sinds het dieptepunt in 2009. Omgezet in cijfers: sinds het dieptepunt in maart 2009 ging de S&P500 meer dan x4, ofwel een stijging van 320%. In nominale cijfers steeg deze van 684 punten naar 2875 punten.
Maar ook sinds het hoogtepunt van 1530 punten in september 2008 is dit nog een stijging van 88%.
U weet dat ik mijn bedenkingen heb bij deze stijging, omdat deze voornamelijk gedreven wordt door een handvol (tech)aandelen.
Ook opvallend is dat er tussen de piek van de dotcom hype en net voor de financiële crisis van 2008 slechts enkele punten verschil waren voor de S&P500.
Maar wat met de beurs in Europa?
Als we echter naar de Eurostoxx 600 kijken, zien we voor Europa een heel ander verhaal.

Met 385 punten staat deze onder de piek van 404 die we in april 2015 bereikten en ook nog onder de piek van 399 in juli 2007 en deze van 402 in maart 2000.
Niet alleen begon de financiële crisis bij ons in Europa een jaar eerder dan in Amerika, wij hebben deze piek nog niet overschreden, iets wat voor Amerika al in 2013 gebeurde. Ook in Europa kende de Eurostoxx meer dan een verdubbeling van dieptepunt tot vandaag, maar het komt daarmee niet in de buurt van de S&P500.
Ik vind dan ook de discussies of de stierenmarkt nog lang door kan, en of we een correctie mogen verwachten altijd erg vermakelijk. De ene wijst namelijk op de grote stijging van de S&P500 die niet kan aanhouden. De andere wijst naar de bedrijfswinsten die goed zijn in verhouding tot de beurskoers (maar gebruikt daarvoor meestal Europese aandelen).
De twee partijen hebben gelijk. Maar zal Europa niet mee duikelen als de beurzen in Amerika corrigeren? Of gaan we deze keer dapper standhouden?