Een aandeel gemist? Goed voor jou!

Sam Hollanders

Als je jezelf tegen het hoofd kan slaan omdat je een bepaald aandeel niet hebt gekocht dat je rijk had kunnen maken, maak je dan geen zorgen. Je bent eigenlijk een betere belegger dan je denkt.

Iedereen maakt het wel eens mee, een ondergewaardeerd aandeel komt in je vizier en je zegt tegen jezelf als het daalt onder xx dan koop ik het. Maar nu komt het probleem, wat doe je als het aandeel slechts enkele centen boven de aankoopprijs staat, maar deze nooit raakt? Het aandeel is nog steeds duidelijk ondergewaardeerd. Als je dan toch wacht, is dat dan discipline of overdreven koppigheid?

In de afgelopen twaalf maanden is mij dit vaak overkomen, nu niet op enkele centen na, maar toch. De laatste die ik ook heb voorgesteld aan de leden van SMART Capital die uiteindelijk nooit onder de aankooplimiet is gekomen was Ter Beke.

Ter Beke kwam in mijn vizier eind mei 2016 en noteerde toen onder €115. Tegen dat mijn analyse volledig klaar was en ik het bedrijf had voorgesteld aan de leden was de koers net gestegen naar €117. Wachten was het advies.

Enkele maanden later in september heb ik het opgegeven, de koers was ondertussen gestegen tot €146 om daarna gewoon verder te stomen naar €180, een stijging van meer dan 53%.

De vraag is dan ook, was het een juiste beslissing om het aandeel links te laten liggen omdat het 1,7% boven mijn aankooplimiet noteerde?

Te veel betalen is de vijand

Het was niet de eerste keer dat ik zo’n kans heb gemist, en het zal zeker nog niet de laatste keer zijn. Zorgen maak ik me er echter niet over. Je kan honderden opportuniteiten missen en toch nog goede resultaten boeken, maar als je te veel verliezers opstapelt, dan zal je het zeker slecht doen.

Door te blijven vasthouden aan de margin of safety zal je niet elke winnaar in je netten kunnen strikken. Net zoals het bieden op een huis bij een openbare verkoop is het belangrijk om op voorhand een duidelijke limiet te bepalen zodat je in het heetst van de strijd tijdens een biedoorlog je er niet over gaat. We weten dat onze emoties ons er zullen toe aanzetten om teveel te betalen.

Hetzelfde geldt voor aandelen. Het lijkt altijd een vergissing om op zulke kleine verschillen een aandeel te laten gaan, tenminste als het daarna als een raket omhoog schiet. Maar aan de andere kant is het ook zo dat elke cent of euro dat je teveel betaalt mogelijk gelijk staat aan een procent of meer in je rendement. Als je deze procent op elke aankoop die je maakt in je leven wel krijgt, kan dit honderdduizenden euro’s verschil maken tegen de tijd dat je op pensioen gaat dankzij de kracht van samengestelde intrest.

Daarnaast zal je hierdoor ook af en toe een rampzalig aandeel vermijden.

Goede rendementen behaal je niet alleen door het selecteren van winnaars, maar ook het vermijden van verliezers is even belangrijk. Om deze verliezers te vermijden moet je bereid zijn om het merendeel van de aandelen aan je voorbij te laten gaan en te accepteren dat je hierdoor ook enkele grote winnaars zal missen.

Gemiste kansen zijn irritant, maar je moet ze koesteren. Ze zijn een herinnering aan het feit dat je strikte criteria hebt die je met de tijd veel betere resultaten zullen opleveren dan te vroeg en te vaak kopen.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp