8 gewoontes van effectieve CEO’s

Sam Hollanders

Bij beleggen heb ik het meeste geleerd van de verliezen die ik heb gemaakt. Een van de dingen die ik heb geleerd bij het beleggen, vooral als het kleinere bedrijven betreft is dat je moet beleggen in de juiste leiders, ofwel CEO’s.

Het verschil tussen een goed bedrijf en een fantastisch bedrijf is de CEO (een goede CEO trekt een goed team aan) die zaken uitvoert. Het verschil tussen een goed aandeel en een fantastisch aandeel is een CEO die dingen uitvoert en die dezelfde belangen heeft als de andere aandeelhouders. Onderstaande acht gewoontes vind ik zeer belangrijk en als je een CEO vindt met al deze eigenschappen dan heb je een winnaar in handen. En verwittig mij dan 😉 .

1.Goede CEO’s hebben een betekenisvol belang in het bedrijf: Ik wil beleggen in bedrijven waar de CEO en het management een belangrijk deel van het bedrijf bezitten, bij voorkeur tussen 15% en 40%.

2.Goede CEO’s behandelen hun aandelen als klompjes goud. De aandeelhoudersstructuur van het bedrijf vertelt je veel over het bestuur. Ik ondervond dat een bestuur dat elk aandeel van onschatbare waarde vindt ook elke euro die ze hebben behandelen als een klomp goud. Elke verspilde euro staat net als elk teveel uitgebracht aandeel voor een verwatering.

3.Goede CEO’s hebben hun aandelen gekocht. Er is een groot verschil tussen management dat zijn aandelen verwerft als bonus (eventueel via optieplannen) en wie zijn aandelen met eigen geld kochten. CEO’s moeten op dezelfde lijn zitten als de rest van de aandeelhouders en hun eigen vermogen mee op het spel zetten en niet enkel hun reputatie

4.Goede CEO’s kopen aandelen op de beurs: Goede CEO’s vinden altijd wel een reden om aandelen in te kopen op de beurs. Er zijn altijd tal van excuses te vinden waarom ze geen aandelen inkopen, zoals stille periodes, privé uitgaven,… . Maar echt fantastische CEO’s vinden altijd wel een reden om aandelen te kopen, zelfs al is het maar voor €1.000. Zoniet kunnen we als belegger maar één conclusie trekken, namelijk dat ze het bedrijf zelf te duur vinden (of erger nog, niet goed genoeg).

5.Goede CEO’s verdienen een normaal of lager dan normaal loon: Ik verkies bedrijven waar de CEO en zijn management team rijk willen worden van hun aandelen en niet door het uitmelken van het bedrijf via hoge vergoedingen.

6. Goede CEO’s praten met beleggers, maar zeggen nooit te veel: Ondergewaarde bedrijven zijn de aandelen die ik zoek. Maar ik wil geen ondergewaardeerde aandelen die altijd ondergewaardeerd zullen blijven. Er zijn te veel CEO’s die beleggers aanschouwen als een noodzakelijk kwaad. Ik geloof dat het de taak is van CEO’s om te laten weten dat het bedrijf bestaat en elke belegger, hoe klein ook met respect te behandelen. Maar de beste CEO’s zeggen ook nooit te veel en geven geen vooruitzichten. Ze plaatsen het bedrijf nooit in een positie waarin het in een slecht daglicht kan komen.

7. Goede CEO’s weten wat ze moeten delegeren en wat niet: Te veel CEO’s hebben torenhoge ego’s. Ze denken dat ze alles weten, zelfs al weten ze zelf dat dit niet zo is, en hierdoor verliezen ze tijd en geld. Goede CEO’s omringen zich snel met mensen die de antwoorden wel kennen.

8. Goede CEO’s hebben een geschiedenis van successen (of toch vaak). Veel CEO’s van kleinere bedrijven zijn echte ondernemers. Het kan dan ook zijn dat ze nog niet lang bij een bedrijf zijn, zoek dan naar andere successen waar ze een bedrijf groot hebben gemaakt, en bij voorkeur zelfs opgericht en verkocht. Dit is beter dan een (zelfs succesvolle) geschiedenis bij een groot bedrijf.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp