Dat het erg was met fondsen en trackers, dat wist ik, maar toen ik vorige week woensdag bovenstaande titel in de krant (de Tijd) zag, was ik toch nog steeds erg verbaasd.
Laat het even goed bezinken. Er zijn 73 keer meer indexen dan er aandelen zijn.
Nu zijn de afgelopen jaren het aantal beursgenoteerde aandelen dramatisch gedaald. Dit omdat er eigenlijk maar weinig nieuwe introducties waren en aan de andere kant veel bedrijven van de tabellen verdwenen door de lage rente. Door de lage rente was het voordelig om bedrijven over te nemen, of van de beurs te halen. Wie heeft nog financiering nodig op de kapitaalmarkt tegen deze tarieven?
Naar schatting zijn er in totaal meer dan 100.000 genoteerde aandelen. Maar zelfs al kijken we enkel naar de grootste markten, dan nog zitten we met zo’n 35.000 beursgenoteerde aandelen.
Ten opzichte van deze 35.000 aandelen bestaan dan 2.555.000 indexen. Tel daarbij ook nog eens een veelvoud aan fondsen, en je begrijpt hoe idioot dit eigenlijk allemaal is.
In dezelfde krant kon ik lezen dat er vorig jaar €100 miljard in Europese trackers werd bijgestort.
Begrijp me niet verkeerd, ik ben er van overtuigd dat op geregelde tijdstippen beleggen in een index voor veel mensen de beste strategie is, als ze zich daarbij beperken tot de grote indexen zoals de S&P500, Eurostoxx600, Nikkei,… Tenminste als ze zich daaraan kunnen houden.
Maar wat zien we vandaag, geen passief beleggen, nee in tegendeel. De financiële industrie heeft met deze goed bedoelde producten weer iets gevonden om mee te speculeren en uit te melken.
Als je vandaag moet kiezen uit meer dan 2 miljoen trackers op allerlei mogelijke indexen hoe kies je dan?
Wat we dan ook steeds meer zien is dat “beleggers” nu in plaats van aandelen, grondstoffen, munten,… gewoon een nieuw speeltje hebben gevonden.
In al deze trackers wordt gewoon gehandeld. Kopen en verkopen. Maar op basis van wat gebeurt deze handel? Op de onderliggende fundamentele gegevens kan het niet zijn. Want wie heeft de tijd om al de onderliggende bedrijven of activa in deze indexen grondig te bestuderen?
Neen er wordt gewoon gehandeld op basis van buikgevoel en beweging van de koers.
Op deze manier stroomt er ook steeds meer geld naar sectoren en bedrijven die het in het verleden goed hebben gedaan, maar zonder dat de belegger beseft dat hij eigenlijk in deze, vaak al dure bedrijven, zijn geld stopt.
Bij een beurscrash zal al dit zogenaamd passief geld heel snel uit al deze trackers worden gehaald, wat de crash enkel nog zal versterken.
Deze producten, die origineel bedoeld waren om zorgen weg te nemen van de mensen en ze tegen een lage kostprijs, passief te laten deelnemen aan de beurs, zullen achteraf één van de oorzaken zijn van een felle crash.
Geef mij dan maar achtergebleven, ondergewaardeerde en vaak ook kleinere aandelen die niet in een veelvoud van deze trackers en indexen zijn opgenomen.