7 quotes van Buffett die je een betere belegger maken

Sam Hollanders

Warren Buffett is voor mij een geweldige leraar geweest als belegger en analist. Hij deelt zijn ideeën en werkwijzen vrij en via zijn jaarlijkse brieven op de website van Berkshire zijn zijn lessen toegankelijk voor iedereen.

Hij is niet alleen de meest gevolgde en vereerde belegger ter wereld, maar met zijn schenking aan het goede doel, ook de vrijgevigste.

Zijn manier van werken heeft hem tot één van de rijkste mensen op aarde gemaakt. Belangrijker is dat hij er van overtuigd is dat deze werkwijze ook de volgende honderd jaar zal werken.

De bijnaam die Warren Buffett kreeg, “The Oracle of Omaha” vind ik nochtans erg vreemd. Want een orakel staat gedefinieerd als iemand die beweert dat hij profetische gaven heeft. Buffett doet net het tegendeel, hij vertrouwt op cijfers, logisch redeneren en mensenkennis.

Hieronder vind je 7 van zijn leerzame oneliners

1. Regel nr 1: Verlies geen geld. Regel nr 2: Vergeet nooit regel 1

Geen geld verliezen is waarschijnlijk de simpelste, maar tegelijk ook belangrijkste regel die je moet volgen bij het beleggen in aandelen.

De meeste beleggers gaan steeds op zoek naar aandelen die op korte termijn kunnen stijgen, of die tijdelijke stijging van de beurs, om dan te cashen bij verkoop. Maar volgens Buffett is de enige regel bij het beleggen in aandelen om geen geld te verliezen.

Hoe doe je dat? Hoe kan je dit doen op de beurs waar aandelen dagelijks stijgen en dalen en waar je geen controle over hebt?

Elke belegger verliest wel eens geld. Zelfs Buffett heeft geld verloren. Berkshire Hathaway is daarvan het perfecte voorbeeld. Dit was een verlieslatend textielbedrijf, waarvan hij uiteindelijk de activiteiten met een flink verlies heeft gestopt om deze om te vormen tot zijn holding.

De regel van Buffett om geen geld te verliezen is meer een manier van denken dan een regel. Het is een geheugensteun om niet door sirenenzang te worden gevangen van rendementen die te goed zijn om waar te zijn.

2. Lang geleden leerde Benjamin Graham me dat “de prijs is wat je betaalt, de waarde is wat je krijgt”. Of we praten over sokken of aandelen (sock or stocks), ik hou er van om kwaliteit te kopen als het afgeprijsd is.

Wat Warren Buffett hiermee wil zeggen is dat als je een aandeel koopt, je een stukje van een bedrijf koopt met echte activa (gebouwen, fabrieken, machines, auto’s,…).

De waarde van deze activa verandert niet omdat de beurs vandaag daalt. Zolang de economische fundamenten van het bedrijf stevig zijn, dan verandert de dagelijkse schommeling in de prijs van het aandeel (de beurskoers) niets aan de waarde van wat je bezit.

3. Als een bedrijf het goed doet, volgt het aandeel uiteindelijk

De grootste onderscheidende eigenschap van Buffett zijn beleggingsfilosofie is dat hij duidelijk begrijpt dat een aandeel voor een deel van een bedrijf staat en niet gewoon een papiertje is.

Het idee van een aandeel te kopen zonder het bedrijf te begrijpen – wat het verkoopt, hoe het verkoopt, hoe het is gegroeid, hoe het verder kan groeien, is het winstgevend, hoe kan het zijn marge verbeteren, wie zijn zijn concurrenten – is onaanvaardbaar.

Deze mentaliteit toont het verschil aan tussen een eigenaar van een bedrijf en de eigenaar van een aandeel. Elke belegger moet de mentaliteit hebben van eigenaar.

Een aandeel is geen product op zich om te verhandelen. De wisselende koersen zijn geen betere reflectie van de waarde van het aandeel dan de balans, winsten en cashflows.

Voor Buffett en andere succesvolle beleggers zijn de activiteiten van een aandelenbezitter en de eigenaar van een bedrijf verbonden aan elkaar. Ze moeten op dezelfde manier naar het bedrijf kijken.

Als het bedrijf groeit, dan volgt het aandeel uiteindelijk ook.

4. Ik zoek niet naar hordes van 2 meter om over te springen, maar naar hordes van 20 cm om over te stappen.

Buffett volgt het principe van de “Circle of Competence” of in het Nederlands de Cirkel van Kunde als hij zoekt naar bedrijven waarin hij wil beleggen. Eenvoudig gezegd is je cirkel van kunde dat wat definieert wat je begrijpt over een bedrijf.

Een bedrijf dat je begrijpt valt binnen je cirkel van kunde, en degenen die je niet begrijpt vallen er buiten. Je moet ook geen expert zijn over elk bedrijf of over veel bedrijven. Je moet gewoon de bedrijven binnen je cirkel kunnen waarderen en evalueren.

Buffett zegt “De grootte van de cirkel is niet belangrijk; zijn grenzen kennen, is daarentegen essentieel”

Zoek dus naar eenvoudige bedrijven die je begrijpt (de hordes van 20 cm) in plaats van u zorgen te maken hoe je een complex bedrijf (de hordes van 2 meter) moet begrijpen, want vaak ontdekken we dat veel managers van deze bedrijven ze ook niet helemaal begrijpen.

5. Risico komt van het niet weten wat je doet

De meeste beleggers en hun financiële adviseurs praten over “risico”, maar weinigen begrijpen de term echt. De meesten denken dat het risico ligt in een aandeel dat 20% of meer daalt. Anderen denken dat risico inhoudt dat een aandeel sneller daalt dan de beurs in zijn geheel.

Maar voor Buffett is het risico van bezitten van eender welke belegging enkel het risico op “permanent verlies van kapitaal.”

Zo’n permanent verlies van kapitaal valt voor als het aandeel zakt omdat de onderliggende activiteiten van het bedrijf slechter zijn en dit voor langere tijd, of erger nog voor altijd, zal blijven. Als een bedrijf failliet gaat, of zijn winsten voor altijd in elkaar zakken door concurrerende producten,… Dan is de waarde voor altijd verlaagd.

En beleggers lijden zulke permanente verliezen van kapitaal als ze niet weten wat ze eigenlijk doen met hun spaargeld (zij het door zelf te beleggen of het laten doen, maar niet weten wat er juist mee gebeurt).

Het is belangrijk om weten waar je in stapt, of het bedrijf begrijpt waar je het aandeel van koopt.

6. Je moet geen raketgeleerde zijn. Beleggen is geen spel waar de persoon met het IQ van 160 de persoon met het IQ van 130 verslaat.

Vaak denken de mensen dat je hoger onderwijs moet hebben gevolgd en een financiële opleiding, om succesvol te kunnen beleggen op de beurs. Ze realiseren zich echter niet dat er één groot probleem is met financiële opleidingen.

Financiële opleidingen leiden vaak tot één grote foute veronderstelling – Je begint te denken dat je slimmer bent, dan je werkelijk bent.

Er zijn verschillende studies uitgevoerd in het verleden die hebben ontdekt dat beter opgeleide mensen vaker in beleggingsfraudes trappen dan de gewone man.

Dit is ook wat Buffett wil zeggen. Natuurlijk is enige kennis van financiën en de beurs belangrijk voor je start met beleggen, maar de kennis alleen zal je niet helpen.

Wat je ook nodig hebt is emotionele intelligentie, of de kracht om je eigen emoties te herkennen, beoordelen en controleren ,tijdens het beleggen op de beurs.

7. Als je jezelf in een chronisch lekkende boot bevindt, dan is de energie die je spendeert aan het wisselen van vaartuig waarschijnlijk veel productiever dan de energie die je spendeert aan het dichten van de lekken.

Weet je waarom de meeste beleggers nooit succesvol worden op de beurs en zielige rendementen hebben na al hun jaren van beleggen?

Dat is omdat ze het moeilijk kunnen verteren, of zelfs negeren, dat ze af en toe fout kunnen zitten. En daarom hebben ze dan ook geen plan klaar om met zo’n situaties om te gaan.

Ik ben al actief op de beurs sinds 1999, maar noem mezelf pas een echte belegger sinds 2004. En zelfs na 2004 heb ik regelmatig, en sporadisch zelfs grote, fouten gemaakt. Maar dat is iets wat ik altijd verwacht.

Niemand weet wat de toekomst brengt. Zeker niet op de beurs. Waarom dan doen alsof?

Als je verwacht van fouten te maken, dan is het makkelijker om plannen te maken en het risico te beheren.

Als belegger is het belangrijk om een gezonde nederigheid te hebben over je aandelenselectie. Als je een aandeel koopt, hou er dan rekening mee dat je fout kan zitten. De kans dat een aandeel je verlies oplevert is reëel.

En als een aandeel onder het niveau zakt waar je je goed bij voelt, voel je dan goed bij het zeggen “Dit aandeel was geen succes. Ik neem mijn verlies en zoek naar het volgende”

Probeer geen lekkende boot te herstellen. Ga er uit voor je er in verdrinkt.

De beste van Buffett?

Deze quotes bevatten uiteraard niet alle wijsheid die Buffett op ons heeft losgelaten. Dat kan niet in enkele oneliners worden samengevat.

Dit zijn de 7 die mij vandaag het meest aanspraken. Als je meer wil leren over Buffett, dan raad ik aan om zijn brieven aan de aandeelhouders te lezen. U kan deze gratis vinden op de website van Berkshire Hathaway

Ik heb er in elk geval veel van geleerd.

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp