5. Waardebeleggen

Art-5-Waardebeleggen-op2yiwqmbeervno9hbj26w9eq5d4gys1rbbz8g1o3q

Joël Schols

In een vorig artikel hebben we gezien dat er verschillende filosofieën zijn die fondsen hanteren om het investeringsdoel trachten te bereiken.

Onze ervaring leert ons dat waardebeleggen voor ons de enige filosofie is die aansluit bij ons ondernemerschap, bij onze lange termijn visie en bij onze levensstijl. En het goede nieuws is: de strategie is te begrijpen, zorgt voor een goede nachtrust en – niet onbelangrijk – ze werkt. Sam beschrijft ze uitvoerig in zijn boek ‘Verdubbel je geld in vijf jaar’. We nemen je in dit artikel mee naar de essentie.

Wat is waardebeleggen?

Graham definieerde als een van de eersten wat ‘beleggen’ echt is: het zoeken naar en investeren in ondergewaardeerde maar hoogrenderende bedrijven, om zo te profiteren van de stijgende waarde van een aandeel. Hiermee legde hij de basis voor het waardebeleggen, wat de methode is waarin Sam en ik geloven. Let op het woordje ‘ondergewaardeerd’: wanneer je een kwalitatief, hoogrenderend bedrijf kan kopen tegen een sterke korting, dan doe je aan waardebeleggen.

Wie aan waardebeleggen doet, zoekt naar te laag geprijsde aandelen. Deze aandelen koopt de waardebelegger niet in de hoop dat de koers snel zal stijgen zodat hij ze met winst kan verkopen, wel met als doel te investeren in het bedrijf waarvan hij of zij mooie rendementen verwacht.

De parabel van Mister Market

De markt is wispelturig. De beurskoersen zijn onberekenbaar omdat de meeste beleggers worden gedreven door hun emoties en korte termijn denken. De parabel van Mr. Market is een sterk en duidelijk verhaal over hoe beurskoersen tot stand komen. Leuk is het fragment waarin Warren Buffett vertelt over Mr. Market. We citeren uit de ‘1987 shareholder letter from Berkshire Hathaway’.

‘Ben Graham, mijn vriend en leraar, vertelde me dat je je moet inbeelden dat de beurskoersen van een zeer meegaand persoon genaamd Mr. Market komen. Deze is je partner in jullie bedrijf. Dagelijks komt Mr. Market langs om een prijs te noemen waarvoor hij ofwel jouw deel van het bedrijf wil kopen of waarvoor jij zijn deel kunt kopen.

 Ondanks het feit dat jullie een economisch stabiel bedrijf bezitten, zijn de prijzen die Mr. Market noemt verre van stabiel. De arme man heeft namelijk ongeneeslijke emotionele problemen. Er zijn momenten dat hij zich euforisch voelt en alleen maar de positieve zaken ziet die de toekomst van het bedrijf beïnvloeden. Als hij in die positieve stemming is, noemt hij een heel hoge prijs omdat hij bang is dat jij zijn deel anders snel zou kopen en hem zo zou beroven van de aanstaande winsten. Op andere momenten is hij depressief en merkt hij alleen maar de moeilijkheden op die in de weg liggen van het bedrijf en van de hele wereld. Dat zijn de momenten dat hij een zeer lage prijs noemt, omdat hij doodsbang is dat je jouw deel van het bedrijf aan hem wilt verkopen. 

Een andere eigenschap van Mr. Market is dat hij het niet erg vindt om genegeerd te worden. Als zijn prijs je vandaag niet interesseert, dan komt hij morgen opnieuw met een nieuwe prijs. Noch zet hij je onder druk of argumenteert hij tot je bezwijkt onder zijn aanbod. Kopen of verkopen is volledig jouw keuze. In zulke omstandigheden is het alleen maar goed voor jou dat hij manisch depressief is. Hoe uitbundiger zijn gedrag, hoe liever je het hebt. Maar zoals Assepoester op het bal moet je voor één ding uitkijken of alles verandert in muizen en pompoenen. 

Mr. Market is er om je te dienen, niet om je te leiden. Het is zijn portefeuille en niet zijn wijsheid die je handig zult vinden. 

Als hij op een dag opdaagt in een zeer gekke bui, dan ben je vrij hem te negeren of je slag te slaan. Tegelijkertijd is het opletten geblazen, want het wordt wel rampzalig als je onder zijn invloed komt. Daarbij is het goed om te weten dat je niet thuishoort in dit spel wanneer je er niet zeker van bent dat je je bedrijf beter begrijpt en beter waardeert dan Mr. Market. Zoals ze zeggen bij poker: “Als je dertig minuten speelt en je weet niet wie de domkop is, dan ben jij de sufferd.”’ 

Tot zo ver Warren Buffett. Dus laten we Mr. Market gewoon zijn ding doen. Hoe gek hij ook doet, hoe hoog of hoe laag hij ook biedt, ik ben hem niets verplicht. Ik laat hem niet aan me trekken, laat me niet opjagen en ga niet mee in zijn op-en-neerbewegingen. Je kan dit enkel doen wanneer je aandelen in portefeuille hebt waarvan de winst niet afhangt van hun beurskoersen.

Ken de waarde van je bedrijf

Wat is de reden dat mensen hun aandelen soms voor veel te lage prijzen verkopen? Het kan natuurlijk zijn dat men plots cash nodig heeft om schulden af te betalen of andere aankopen te doen. Maar dikwijls is de fundamentele reden dat men de waarde niet kent. Mensen weten gewoon niet wat hun bedrijf waard is. Als aandeelhouder ben je eigenaar van je bedrijf, ook al is dat maar een heel klein stukje. 

Je kan enkel een gezonde nachtrust hebben wanneer je de waarde kent van je eigendommen. Hoe meer het stormt op de beurzen des te meer deze stelling juist is. Het zoeken en vinden van de echte, intrinsieke waarde van een bedrijf waarvan je de aandelen hebt of wilt kopen is dé manier naar succes. 

Je berekent deze intrinsieke waarde aan de hand van de balans en de resultatenrekening in jaarverslagen. Lees deze en ontdek de intrinsieke waarde van alle eigendommen in de kwantitatieve elementen die erin opgesomd staan. Het is goed om te weten dat je onmogelijk via analyse van jaarverslagen exact kunt bepalen wat de intrinsieke waarde is van een aandeel. Je moet als analist enkel vaststellen of de waarde ofwel… 

  • voldoende is;
  • significant hoger is dan de beurskoers;
  • significant lager is dan de beurskoers. 

Enkel bij een beurskoers die significant lager is dan de intrinsieke waarde mag je kopen. En dien je de waarde exact te kunnen bepalen? Neen helemaal niet, je bouwt een veiligheidsmarge in.

Start Hier

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp