5 favorieten van BeursLoper in De Standaard – Deel 2

Sam Hollanders

Vandaag verscheen in De Standaard een update van mijn 5 favoriete aandelen, lees hieronder het volledige artikel.

 

Sam Hollanders zoekt voor BeursLoper steeds naar ondergewaardeerde waardeaandelen in Europa, Amerika en Canada.

In december vorig jaar liet ik u al weten dat we vaak vertoeven tussen de small en midcaps en voornamelijk op zoek zijn naar twee types van bedrijven aangevuld met een occasioneel gokje. Ik zoek:

  • Fantastische bedrijven aan redelijke prijzen
  • Goede bedrijven aan fantastische prijzen

Hoewel het zeker niet mijn doel is de zaken te bekijken vanuit een macro economisch standpunt, en dat mijn specialisatie bij de individuele aandelen ligt, kan ik me momenteel niet van de indruk ontdoen dat de beurzen stevig voorlopen op de reële economie.

De beurzen worden opgepompt door het monetair beleid van de centrale banken en lage rentes. Momenteel staat er nog veel geld aan de zijlijn (op spaarboekjes), dat momenteel niets opbrengt en waarvoor geen ander alternatief is dan aandelen als men een hoger rendement wil. Het is dan ook de vraag of er wel een correctie komt om beiden terug meer in lijn met elkaar te brengen en hoelang dit nog kan duren.

Ongeacht deze bedenkingen blijf ik steeds zoeken naar goede aandelen en blijf investeren, want er zijn altijd wel koopjes te vinden op de beurs. Wel kies ik vandaag duidelijker voor lange termijnverhalen en verminder ik de cyclische aandelen.

In december bestond de lijst van favoriete aandelen uit Ackermans & van Haaren, Bongrain, BE Semiconductor, Accell Group en Corticeira Amorim.

Ackermans & van Haaren blijft een prachtig bedrijf waar alles verder zijn gangetje gaat, momenteel is de koers echter wat hoger, de aandelen die ik heb behoud ik, maar bijkopen stel ik even uit. Bongrain is een gelijkaardig verhaal, al wacht ik hier vooral op een verbetering van de efficiëntie (lees marges).

BE Semiconductor heb ik uit de lijst gehaald omdat deze zeer cyclisch is, ik geef momenteel de voorkeur aan enkele andere bedrijven. Accell en Corticeira Amorim zijn wel opnieuw opgenomen in de vijf favorieten.

Accell Group

Even kort herhalen: Accell is een Nederlandse fietsenfabrikant met topmerken zoals Batavus, Ghost, Koga, Lapièrre, Raleigh en nog vele andere.

Het lange termijnverhaal blijft nog steeds overeind. Mobiliteit is één van de grote moeilijkheden van deze tijd, daarom wordt de fiets steeds meer geprofileerd als alternatief voor het woon-werk verkeer op korte afstand.Daarnaast is fietsen ook een zeer populair, sociaal en actief tijdverdrijf, uitstekend geschikt voor jong en oud. Met de toenemende vergrijzing is vooral de elektrische fiets een zeer populair product.

Zoals in december reeds vermeld is Accell vooral een goed geoliede overname machine. Ook vorig jaar is door de overnames van Raleigh, Currie en Van Nicholas de omzet met 23% toegenomen. Zonder de overnames bedroeg de stijging nog 3%. Vooral sportfietsen en elektrische fietsen deden het heel goed. Duitsland is als land de positieve uitschieter.

De nettowinst ging wel fors lager, deels door de overnames en deels omdat 2011 werd vertekend door de meerwaarde die Accell realiseerde op de verkoop van haar belang in Derby Cycle.

De crisis weegt nog steeds door, waardoor de consument zijn fiets nog steeds meer laat herstellen en de aankoop van een nieuwe fiets uitstelt.

De koers heeft sinds december nog niet veel bewogen, ondanks de algemene stijging van de beurs. Nog steeds koopwaardig.

Beurs: Euronext Amsterdam – Koersdoel: € 19,95 – Marktkapitalisatie: 313,68 mio euro

Corticeira Amorim

Ook hier herhaal ik even kort de uitleg van december: Corticeira Amorim is de grootste producent van kurk ter wereld. Het Portugese bedrijf verwerkt en verkoopt verschillende producten zoals kurkenstoppen, schoenzolen, reddingsboeien, matten, vloer-, plafond -en wandbekleding, isolatiemateriaal, sportmateriaal zoals ballen voor hockey, golf, baseball,… .

Het belangrijkste product is nog steeds de kurkenstop, hierin is CA de grootste leverancier ter wereld met een marktaandeel van 25%. De tweede belangrijkste afdeling voor CA is de vloer -en wandbekleding, ook hierin is CA marktleider met 65% van de markt in handen. Het mooie van dit bedrijf is niet alleen het feit dat het marktleider is, maar ook dat deze nog steeds marktaandeel weet te winnen, innoverend is en aan zeer verschillende sectoren levert.

Vorig jaar kon de omzet met 7,9% toenemen. In alle afdelingen kon Corticeira de omzet doen toenemen. De EBITDA daarentegen kende in sommige afdelingen een daling, voornamelijk door hoge energie- en transportkosten.

Uiteindelijk kon de nettowinst wel toenemen met 22,9%, vooral door het onder controle houden van de operationele kosten.

Aan een dividendrendement van 9,85% een koerswinstverhouding van 8 en een koersboekwaarde van 0,89 noteert Corticeira nog steeds goedkoop.

Ook de waarschuwing van december ga ik nog even herhalen: Vanwege de grootte van het bedrijf, en de lage liquiditeit van het aandeel, is dit een aandeel dat enkel geschikt is voor de kleine particuliere belegger. Een institutionele belegger kan dit niet aankopen zonder de koers te ontwrichten. Werk dus steeds met limietorders. Bovendien biedt niet elke broker de mogelijkheid om in dit aandeel te kunnen beleggen.

Beurs: Euronext Lissabon – Koersdoel: € 2,45 – Marktkapitalisatie: 242,24 mio euro

Vivendi

Vivendi bestaat uit de bedrijven SFR, Maroc Telecom, GVT, Universal Music Groep, Canal+ en Activision Blizzard.

Zowel SFR als Maroc Telecom zijn typische telecombedrijven en kennen momenteel dezelfde problemen als alle andere telecombedrijven, namelijk zeer sterke concurrentie en overheidsregulering wat stevig doorweegt op de marges. Op het belang van 53% in Maroc Telecom heeft Vivendi twee biedingen gekregen. Hoeveel deze zijn is nog niet bekend.

GVT is een Braziliaans telecombedrijf met het modernste breedband netwerk in het land, wat ook al enkele jaren voor dubbelcijferige groei zorgt binnen het bedrijf. Canal+ biedt betaaltelevisie en presteert degelijk.

Universal Music Group is wereldleider in de muziekindustrie, zowel voor opname, uitgave als merchandising. Het hoeft ook geen extra commentaar dat deze sector het al enkele jaren moeilijk heeft, maar dit lijkt de jongste jaren te stabiliseren.

Activision Blizzard is een Amerikaanse spelletjes maker waarin Vivendi een belang heeft van 61,5%. Met titels als Diablo, World of Warcraft, Starcraft voor pc, Call of Duty, Guitar Hero voor PC, Xbox,… heeft het de meest ronkende namen in huis. Ook voor IOS van Apple worden steeds meer spelletjes ontwikkeld omdat deze een groot deel van de mobiele gaming markt heeft overgenomen.

Aan de beurskoers zien we echter dat Vivendi door de beleggers geklasseerd wordt als een puur telecomaandeel. Dit ondanks de fantastische cijfers van GVT en Activision Blizzard.

Alleen al het belang dat Vivendi aanhoudt in deze laatste is al €6,3 per aandeel Vivendi waard, ofwel 40% van de koers terwijl deze de laatste jaren ongeveer 20% van de EBITDA uitmaakte (Activision is momenteel correct gewaardeerd).

Een waarde die een plaats verdient in een gespreide portefeuille, ondanks dat het een Frans bedrijf is.

Beurs: Euronext Parijs – Koersdoel: € 26,62 – Marktkapitalisatie: 20,7 mia euro

Dorel Industries (DII.B)

De tweede nieuwkomer in de lijst is Dorel Industries. Dit Canadese bedrijf is actief in drie sectoren: baby -en kinderartikelen, fietsen en meubels. Het 50 jaar oude en steeds winstgevende bedrijf, heeft 5000 werknemers in 22 landen welke een omzet realiseren van 2,4 miljard US$ door te verkopen in meer dan 100 landen.

Dorel is de grootste verdeler ter wereld van baby -en kinderartikelen, in de categorieën waarin ze actief zijn. Met als belangrijkste artikelen autostoelen en wandelwagens. Deze afdeling noemt men Juvenille. Merken als Safety 1st, Quinny, Cosco, Maxi-Cosi, Bébé Confort, Baby-Art, Babidéal, Baby Relax en MonBébé zal elke ouder of grootouder wel herkennen.

Om maar één nader toe te lichten: reeds vele jaren staat Maxi-Cosi, een van oorsprong Nederlands bedrijf welke in 1994 door Dorel werd gekocht, aan de top qua innovatie van veiligheid in autostoelen voor baby's, peuters en kleuters. Hun meest recente innovatie gebruikt technieken uit de Formule 1.

De afdeling Recreational en Leisure is het bekendste voor haar fietsen. In 2004 is Dorel in deze markt gestapt via de aankoop van Pacific Cycle, de grootste distributeur van fietsen in de USA. Het betreft hier een goedkoper gamma. Zo heeft Dorel binnen de afdeling Recreational een subdivisie die zich toespitst op mass market, maar ook een afdeling die zich richt op de speciaalzaken. Merken zoals Cannondale, Schwinn, Mongoose, Ironhorse en Sugoi zijn bij wielerliefhebbers zeker bekend.

De derde afdeling Home Furnishing voorziet in meubelen voor thuis en kantoor. Met deze producten is Dorel vooral actief in Noord-Amerika. Dorel is de tweede grootste fabrikant van RTA of ready to assemble meubelen (zoals IKEA). Daarnaast is het ook leider in vouwmeubels (tafels en stoelen) en steptools, voornamelijk via het merk Cosco.

Dorel heeft een lange geschiedenis van groeien via overnames, en ook nu is dat niet anders. In 2011 kochten ze nog een 70% belang in de Zuid Amerikaanse groep Silfa. De andere 30% zal in de toekomst, via een optieconstructie ook eigendom worden van Dorel. Silfa is eigenaar van het populairste babymerk in deze regio. Met Baby Infanti heeft Dorel nu ineens 52 winkels in Chili, Bolivia, Peru en Argentinië.

Opvallend is dat er nu vooral wordt geïnvesteerd in Zuid-Amerika, welke nu een groei regio is. In de jaren '90 stapelden de overnames in Europa zich op.

Momenteel is het bedrijf niet spotgoedkoop geprijsd, maar ik klasseer deze als een fantastisch bedrijf aan een eerlijke prijs.

Beurs: Toronto – Koersdoel: CAD 52,53 – Marktkapitalisatie: 1,32 mia CAD

CF Industries

Dit bedrijf werd net toegevoegd aan de selectie van BeursLoper vanwege het positieve fundamentele lange termijnverhaal.

CF Industries is een Amerikaanse fabrikant en verdeler van meststoffen op basis van nitrogeen en fosfaat. Vorig jaar verkocht CF Industries 13 miljoen ton meststoffen op basis van nitrogeen en 2 miljoen ton op basis van fosfaat. Hiermee is het de tweede grootste producent van nitrogeen ter wereld, en de derde grootste in fosfaat.

De concurrentie komt echter ook van andere type meststoffen zoals deze van Potash Company, Agrium en dichter bij huis K+S.

Ik heb gekozen voor CF Industries omdat het een marktleider is met een lage schuld, stabiele cashflow en mooie marges. Bovendien kan het momenteel ook profiteren van de lage gasprijzen in Amerika (dankzij schalie gas), wat zeer belangrijk is in de productie van nitrogeen. Lage gasprijs staat gelijk aan hoge marges, maar spijtig genoeg geldt dit ook omgekeerd.

Het mooie fundamentele lange termijnverhaal heeft echter niets te maken met het schaliegas, maar wel met de groeiende wereldbevolking. Er moet steeds meer voeding worden geproduceerd op steeds minder vierkante meters land, en dat kan alleen met behulp van meststoffen.

Beurs: NYSE – Koersdoel: $ 328,5 – Marktkapitalisatie: 11,31 mia dollar

Sam Hollanders

BeursLoper – Hoofdredacteur SMART Capital

Start Hier

Veel Gelezen

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp