In een vorig artikel hebben we een pleidooi gehouden om in hoofdzaak naar aandelen te kijken als een goed renderende lange termijn belegging.
De vraag die zich stelt is: ben ik daar geschikt voor? Wil ik dat? Hoe pak ik dat dan aan?
In dit artikel bespreken we de fundamentele kenmerken die je als belegger dient te hebben.
De drie sleuteleigenschappen
Laat het ons niet moeilijker maken dan nodig. Er zijn drie fundamentele zaken nodig voor alles wat je in het leven succesvol aanpakt en gedurende een lange termijn volhoudt. Dat laatste is niet onbelangrijk voor een aandelenstrategie want zoals we al bespraken: de lange termijn is een essentieel onderdeel van je succes.
Die drie fundamentele zaken zijn:
- Je dient het te kunnen
- Je dient het te willen
- En je dient er de tijd voor te hebben
Laat één van deze drie factoren: kennis, tijd en goesting niet aanwezig zijn en je houdt het niet vol. We gaan de drie eigenschappen verder uitdiepen.
Kunnen
Een aandelenportefeuille opbouwen is geen ‘rocket science’, maar je kan toch wel wat zaken fout doen waardoor je rendement vermindert. Het goede nieuws is dat een buitengewoon IQ niet nodig is. Zowat iedereen kan het.
Warren Buffett verwoordt het zo: “Investing is not a game where the guy with the 160 IQ beats the guy with a 130 IQ. Rationality en emotional stability is essential”. Het volledige interview met CNBC uit 2017 kan u bekijken door hier te klikken.
We zullen in de toekomst nog quotes gebruiken van Buffett, niet enkel omdat hij zo’n geweldig parcours heeft als belegger, maar ook én vooral omdat hij er steeds weer in slaagt om complexe zaken tot zijn essentie te herleiden.
Tot zover het goede nieuws: gewoon slim zijn is voldoende. Het iets delicatere onderdeel is die emotionele stabiliteit waarvan hij spreekt. Flamboyant zijn en het goed kunnen uitleggen telt niet in het spel van beleggen. Het rationeel, cijfermatig denken, de emoties uitschakelen, beredeneerd wachten op je prooi, de koele kikker uithangen, … dat zijn eigenschappen die veel meer van tel zijn. Een vleugje statistisch inzicht en denken in wiskundige modellen en waarschijnlijkheden kan ook nooit kwaad.
Het profiel van de ideale belegger is dus lichtjes anders dan de eigenschappen die onze voorouders nodig hadden om te overleven in de savanne. En precies dat emotionele deel van onze hersenen dat zeer nuttig is in veel situaties stelt ons voor grote uitdagingen bij het beleggen. Over dit onderwerp zijn prachtige boeken geschreven. Boeken die beleggers eigenlijk dienen te lezen. In onze boekenkast kan je enkele tips terugvinden. Een klassieker is ‘Thinking, fast and slow’ van Daniel Kahneman, als psycholoog winnaar van de nobelprijs economie.
Het opbouwen van kennis is een werk van lange adem. Ik hou mijn hart vast wanneer jonge enthousiaste kerels een succes geboekt hebben. Zo van: “kijk eens mijn Tesla aandelen zijn verdubbeld op 2 maanden tijd”. Ze denken al gauw dat ze de magie in de vingers hebben. Bedenk dan dat er iets is wat nog veel gevaarlijker is dan de kennis niet hebben, dat is namelijk verkeerdelijk denken dat je de kennis wel hebt. Het beste wat je kan overkomen bij de start van je aandelen-carrière is eens goed op je bek gaan. Liefst met niet al te veel kapitaalsverlies.
Lezen over de fouten die alle grote beleggers gemaakt hebben is ook een manier van leren en ze is minder kostelijk. Ik ga een kleine anekdote vertellen uit mijn andere leefwereld. Zelf ben ik een zeiler en één van de beste boeken over zeilen is ‘Total Loss’ van Jack Coote. Waarom? Omdat je kan lezen hoe het niet moet! Zonder de fout zelf te maken kan je 45 situaties bestuderen van fatale vergissingen en leer je ze zelf te vermijden.
Tijd
Tijd heeft alles te maken met de prioriteiten die je voor jezelf stelt en de manier waarop je het beleggen aanpakt. Is beleggen je hobby geworden na het lezen van deze artikelen? Mooi zo, dan zal je met plezier tijd vrijmaken voor je hobby.
Die tijd zal je nodig hebben om veel boeken te lezen over het onderwerp, om de kennis op te doen die nodig is om succesvol te beleggen. Je zal niet enkel veel dienen te lezen over de beleggingsprincipes, maar ook over de bedrijven, sectoren of holdings die je wil gaan opvolgen.
Je kan een eenvoudige portefeuille opstellen van 4 holdings en 4 vastgoedbedrijven en bijkopen op regelmatige tijdstippen. Als je die portefeuille eens per maand bekijkt en per kwartaal de resultaten van de bedrijven naziet, dan kan je met een minimum aan tijd je zaakje runnen.
Ga je voor een strategie van een 20-tal aandelen die je selecteert volgens principes zoals kwaliteit, prijs, groeipotentieel, … dan zal je toch verder dienen te graven en zal het een voltijdse hobby worden. Je dient dan ook jaarverslagen te lezen en je veel breder te informeren over industrietrends. Heel wat succesvolle beleggers zijn op deze manier dagelijks met hun hobby bezig.
Maar dat is een keuze die ieder voor zich dient te maken en ze hangt nauw samen met het derde thema.
Goesting
Je maakt tijd voor iets wanneer je het graag doet. De goesting om bedrijven te leren kennen, sectoren te analyseren, de jaarrekening te doorgronden, die heb je of die heb je niet.
Wanneer je doelstelling zich beperkt tot de groei van je kapitaal en je bekijkt de bedrijven als ‘tickers’ (dat is de code van de aandelen) en het boeit je niet waar het onderliggende bedrijf mee bezig is dan ben je een ander spel aan het spelen dan beleggen.
Dan ga je dit spel wellicht ook niet lang volhouden. En zoals je al weet is dit een spel van lange adem. Succesvolle beleggers zijn marathonlopers en geen spurters.
Samengevat:
- Je hebt een goede basiskennis nodig van jaarrekeningen en wat cijfermatig inzicht. Maar eerst en vooral kan je rationeel denken en je emoties op zij zetten. Zeker in crisismomenten is dat laatste van levensbelang.
- De tijd die je kan besteden bepaalt voor een deel welke strategie je mogelijks kan hanteren.
- Goesting is een sleuteleigenschap. Is die niet aanwezig dan hou je het niet vol. Beleggen kan je niet tegen je zin doen.
In een volgend artikel bespreken we wat je kan doen indien het je ontbreekt aan kennis, tijd of goesting.